Existuje vysoká šanca, že mačky a psy dostanú covid od svojich majiteľov

Majitelia mačiek a psov, ktorí majú COVID-19, by sa mali svojim domácim miláčikom vyhýbať, pretože môžu toto ochorenie na nich preniesť.

14.07.2021 06:00
pes, mačka, domáce zvieratá Foto:
debata

Naznačuje to štúdia vedcov z Utrechtskej univerzity (UU) v Holandsku, ktorej výsledky zverejnila stanica BBC.

Vedci zhromaždili výtery a vzorky krvi od 310 psov a mačiek zo 196 domácností, kde jej členovia boli za posledných 200 dní pozitívne testovaní na koronavírus. Šesť mačiek a sedem psov (4,2 %) malo pozitívny výsledok PCR testov, zatiaľ čo 54 zvierat (17,4 %) malo pozitívne testy na protilátky.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte aj Variant epsilon koronavírusu je zrejme odolný voči očkovaniu

Experti uviedli, že zistenia ukazujú, že covid je „vysoko rozšírený“ u domácich miláčikov, ktorých majitelia túto chorobu mali.

„Ak máte covid, mali by ste sa vyhýbať kontaktu so svojou mačkou alebo psom, rovnako ako s ostatnými ľuďmi,“ uviedla doktorka Els Broensová z Utrechtskej univerzity.

Uviedla, že obavy nevzbudzuje zdravie zvierat, ale potenciálne riziko, že domáce zvieratá môžu pôsobiť ako rezervoár vírusu a znovu ho priniesť do ľudskej populácie. Autori štúdie uviedli, že doposiaľ neboli zaznamenané nijaké dôkazy o prenose vírusu z domáceho miláčika na majiteľa, čo je podľa nich ťažké zistiť, kým sa vírus stále ľahko šíri medzi ľuďmi.

covid Čítajte aj WHO odporúča lieky na artritídu pre pacientov s covidom

Väčšina infikovaných psov či mačiek býva asymptomatická alebo vykazuje mierne príznaky nákazy. Výskum vedený doktorkou Broensovou, predstavený na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb (ECCMID), nebol zatiaľ publikovaný v odbornom časopise.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #pes #výskum #mačka #koronavírus