Vedci plánujú manéver, ktorým by odklonili asteroid ohrozujúci Zem

Čínski vedci plánujú pomocou viac ako 20 nosných rakiet nacvičiť manéver, ktorým by odklonili asteroid potenciálne ohrozujúci Zem.

07.07.2021 20:00
debata (9)

Vyplýva to zo štúdie nedávno zverejnenej vo vedeckom časopise Icarus, informovala agentúra Reuters.

Tím výskumníkov z Čínskej akadémie vied na základe simulácií zistil, že 23 nosných rakiet Dlhý pochod 5 (Čchang-čeng 5) by mohlo v prípade simultánneho zásahu vychýliť takýto asteroid z jeho pôvodnej dráhy o vzdialenosť rovnajúcu sa 1,4-násobku polomeru Zeme.

Svoje výpočty vedci zakladajú na údajoch o planétke Bennu, ktorá obieha okolo Slnka.

Bennu má odhadovaný priemer zhruba 500 metrov, čo sa približne rovná výške mrakodrapu Empire State Building v New Yorku (aj s anténou 443 metrov). Okrem toho je zaradený na zoznam nebezpečných telies, u ktorých je pravdepodobná zrážka so Zemou, píše agentúra Reuters, ktorá zároveň pripomína, že kolízia Zeme s asteroidom s priemerom väčším ako jeden kilometer by mohla mať globálne následky.

venusa Čítajte aj NASA vyšle na Venušu dve vesmírne misie, DaVinci+ a Veritas

Ako vedci uvádzajú v predmetnej štúdii, hmotnosť horného stupňa nosnej rakety Dlhý pochod 5, ktorý sa však po vynesení kozmickej lode na obežnú dráhu od nej neoddelí, môže zaistiť väčšie vychýlenie asteroidu z jeho pôvodnej dráhy s cieľom zabrániť jeho zrážke so Zemou. Vďaka tejto stratégii je možné dosiahnuť až trikrát väčšie vychýlenie asteroidu z jeho pôvodnej dráhy v porovnaní so scenárom, keď do asteroidu narazí iba samotná kozmická loď.

„Zvýšením celkovej masy, ktorá narazí do asteroidu, by mal byť pomocou jednoduchej fyziky dosiahnutý oveľa väčší účinok,“ uviedol profesor Alan Fitzsimmons zo severoírskej Queen's University Belfast. Zároveň dodal, že je potrebné podrobnejšie preštudovať realizovateľnosť takejto misie.

Ako uviedol profesor Gareth Collins z Kráľovskej univerzity (Imperial College) v Londýne, podľa súčasných odhadov existuje približne jednopercentná pravdepodobnosť, že počas najbližších 100 rokov zasiahne Zem asteroid s priemerom 100 metrov. Ešte zhruba desaťkrát menej je pravdepodobný scenár, že do Zeme narazí teleso s veľkosťou planétky Bennu.

Čína vesmír stanica Tchien-kung posádka prvá Čítajte aj Čína dopravila na svoju novú vesmírnu stanicu prvú posádku

Vychýlenie asteroidu z dráhy pri hrozbe jeho zrážky so Zemou podľa vedcov predstavuje menšie riziko, ako použitie jadrových hlavíc, keď by mohli vzniknúť menšie úlomky ďalej smerujúce k Zemi.

Podobnú misiu plánujú v blízkej budúcnosti aj Spojené štáty. V rámci misie Double Asteroid Redirect Test (DART) vypustia niekedy na prelome rokov 2021 a 2022 do kozmu sondu, ktorá má o niekoľko mesiacov neskôr naraziť do mesiaca asteroidu Didymos s cieľom aspoň nepatrne zmeniť pohyb tohto 160-metrového objektu.

Kolízia by mala zmeniť rýchlosť obehu tohto telesa okolo asteroidu o zlomok percenta, čo by malo byť dosť na to, aby to bolo možné sledovať a zmerať pomocou ďalekohľadov na Zemi, píše na svojej webovej stránke americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #Zem #raketa #vedci #výskum #asteroid #planéta