Vo vykopávkach biblického Jeruzalema sa našli žraločie zuby z čias dinosaurov

V archeologickom nálezisku v Dávidovom meste vo východnom Jeruzaleme našli archeológovia 29 žraločích zubov z doby pred miliónmi rokov.

20.07.2021 08:00
the-city-of-david-and Foto:
debata

Boli v objekte pochádzajúcom z 8. storočia pred naším letopočtom a ich prítomnosť zostáva zatiaľ záhadou. Článok o náleze vyšiel v odbornom časopise Frontiers in Ecology and Evolution.

Popisuje sa v ňom, že zuby boli v objekte, vytesaného z vápenca blízkosti prameňa, ktorý bol zrejme pôvodne súčasťou vodného systému za južnými hradbami mesta. Neskôr bola nádrž zasypaná hlinou a kamením a nad ňou bol postavený dom.

Dávidovo mesto je najstaršou obývanou časťou Jeruzalema, vzťahuje sa k biblickej dobe a je tu významné archeologické nálezisko.

MIT-Sensor-Mask-01 0 Čítajte aj Nové rúška so senzormi za 90 minút zistia, či má človek covid

Pri výkopoch na mieste niekdajšej nádrže archeológovia našli niekoľko ton keramiky a ďalších artefaktov, 10 000 rybích kostí a tiež žraločie zuby, ktoré nechali preskúmať.

„Zistili sme, že kosti patrili asi 14 druhom rýb. Dokazuje to nielen to, že niekdajší obyvatelia Jeruzalema konzumovali veľa rýb, ale že sa ryby dovážali aj z ďaleka, napríklad z Egypta,“ citoval The Jerusalem Post odborníka na staré rybie kosti z univerzity v Haife Omriho Lernaua.

„Domnievali sme sa, že tie žraločie zuby boli zvyšky po konzumácii, ale ukázalo sa, že to tak nebolo,“ pokračoval Lernau. Vedelo sa síce, že starí Izraeliti mäso žralokov jedli. Lenže keď zuby začali skúmať izraelské a zahraničné vedecké tímy, zistilo sa, že patria žralokom, ktoré nemohli byť servírované pred 2800 rokmi plus mínus nejaké storočia. Patria totiž druhom, ktoré existovali v čase vrchnej kriedy, teda pred 100 až 67 miliónmi rokov, kedy na planéte žili dinosaury.

Leonardo da Vinci Čítajte aj Objavili 14 žijúcich potomkov da Vinciho, pomôžu rozlúštiť jeho genialitu

„Najpravdepodob­nejšie je, že patrili do niečej zbierky,“ domnieva sa Lernau. Žraločie zuby sa niekedy používali na zdobenie, ale nie je jasné, prečo boli na rovnakom mieste ako rybie kosti, ktoré boli zjavne odpadom. „Je to zvláštne, nemáme pre to vysvetlenie,“ priznal Lernau.

Ani pôvod nie je jasný, pretože takéto fosílie sa väčšinou nachádzajú „vrastené“ do sedimentov, ktoré sa okolo nich nakopia. Takéto vrstvy ale v Jeruzaleme, alebo aspoň v lokalite Dávidovho mesta, nie sú.

„Žraločie zuby z vrchnej kriedy sú v hojnom množstve v morských sedimentoch v oblasti hory Skopus a na juhu Negeve,“ uvádza sa v článku. Kto ich zbieral a prečo ich odniesol do Jeruzalema? Slúžili na ozdobu alebo na niečo iné? Na tieto otázky zatiaľ odpoveď nikto nepozná.

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #vykopávky #jeruzalem #žraločie zuby