Stratené mesto Inkov Machu Picchu objavili pred 110 rokmi

Vysoko v andských horách ukrytá inkská pevnosť Machu Picchu unikla pozornosti španielskych dobyvateľov a potom zmizla na štyri storočia pod bujnou tropickou vegetáciou.

26.07.2021 18:00
Machu Picchu Foto:
Na Machu Picchu je asi stovka terasovitých polí a v múroch domov sa nenájdu dva rovnaké kamene, každý z nich bol totiž opracovaný tak, aby dokonale zapadol na svoje miesto.
debata

Toto „stratené mesto Inkov“ objavila pred 110 rokmi, 24. júla 1911, americká archeologická expedícia univerzity v Yale pod vedením Hirama Birghama. Aj teraz ale zostáva turistická atrakcia v Peru, od roku 1983 zapísaná na zozname svetovo chránených pamiatok UNESCO, veľkou záhadou.

Bingham pôvodne hľadal bájne mesto Vilcabamba, kam sa po páde ríše Inkov mali v rokoch 1536 až 1572 postupne uchýliť a pokračovať v boji proti španielskym dobyvateľom už porazení Inkovia. Cestou sa ale expedícia od miestneho roľníka dozvedela, že vrchol neďalekej hory Machu Picchu (Veľká hora) skrýva významné trosky.

E6pnpcs WQAIXKz T Čítajte aj Archeológovia v Egypte objavili vzácne trosky dávneho plavidla z Herakleionu

Machu Picchu bolo pravdepodobne kráľovským veľkostatkom a kultovým centrom, ktoré nechal vybudovať inkský vládca Pachacútec Yupanqui v polovici 15. storočia. Pevnosť, vystavaná z kameňov a bez použitia spojiva, sa týči 2400 metrov nad morom na konci Posvätného údolia Inkov, asi sto kilometrov od vtedajšieho centra ríše Inkov Cuzka.

Rozmiestnené na oblom vrchole sa delia na chrámovú a obytnú štvrť, obklopenú terasovými poliami. Zo stavieb sa zachovali zvyšky múrov z veľkých kamenných, až šesť metrov veľkých blokov, okrúhla veža Torreon a jaskyňa s obetným oltárom slnečného kultu. Historici predpokladajú, že Macchu Picchu zaniklo ešte pred príchodom Španielov v roku 1532.

Leonardo da Vinci Čítajte aj CNN: Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov slávneho Leonarda da Vinci

V novembri 2012 dokončili Američania navrátenie celkom okolo 35 000 artefaktov z posvätnej pevnosti, ktoré odtiaľ odviezli americkí archeológovia a ktoré sa USA v dohode s Peruáncami z roku 2010 zaviazali vrátiť späť do krajiny pôvodu. Tieto predmety mala dlhé roky v držbe americká univerzita v Yale.

debata chyba
Viac na túto tému: #história #Machu Picchu #Andy #vegetácia