Najlepším miestom pre prežitie globálnej katastrofy je Nový Zéland, tvrdí štúdia

Nový Zéland, Island, Británia, austrálsky ostrov Tasmánia a Írsko sú najvhodnejšími miestami na prežitie celosvetového kolapsu spoločnosti.

30.07.2021 15:10
novy zeland Foto:
debata (18)

Vyplýva to zo štúdie na odbornom serveri Sustainability.

Vedci z britskej univerzity Anglia Ruskin sa snažili prísť na to, aké miesta by mohli nezávisle na sebe čeliť globálnym katastrofám vyvolaným zmenami klímy, pandémiami, finančným kolapsom alebo ich kombinácií.

Autori štúdie zoradili jednotlivé krajiny podľa ich schopnosti vypestovať dostatok potravín, chrániť hranice pred masovou migráciou či udržať v prevádzke elektrickú sieť a niektoré výrobné kapacity. Z týchto kritérií vyšli najlepšie ostrovy v miernom podnebnom pásme, ktoré majú zároveň nízku hustotu obyvateľstva.

ekológia, zemeguľa, planéta, ekonomika Čítajte aj Ľudstvo od štvrtka žije na ekologický dlh

Najväčší potenciál na prečkanie globálnej katastrofy má podľa štúdie Nový Zéland, kde žije päť miliónov obyvateľov a zhruba päťkrát toľko oviec. Ostrovný štát má dobré vyhliadky na prežitie najmä vďaka geotermálnym a vodným zdrojom energie, bohatej poľnohospodárskej pôde a nízkej hustote osídlenia.

Štúdia zároveň upozornila na oblasti, ktoré majú jednotlivé krajiny zlepšiť, ak chcú zvýšiť svoju odolnosť voči katastrofám, uviedol denník.

„Zhodli sme sa na tom, že schopnosť ubrániť hranice je nevyhnutná a dôležitá je aj poloha v miernom podnebnom pásme,“ uviedol vedúci autor štúdie Aled Jones, podľa ktorého začalo byť s odstupom času jasné, že na zoznam sa dostanú najmä veľké ostrovy s vysoko rozvinutými spoločnosťami.

„Boli sme prekvapení tým, ako dobre dopadlo Spojené kráľovstvo. Je husto obývané, vo výrobe sa spolieha na externých dodávateľov, nie je najrýchlejšie vo vývoji obnoviteľných technológií a v súčasnosti vyprodukuje iba 50 percent zo svojich potravín. Ale má potenciál odolať otrasom,“ dodal Jones.

burka Čítajte aj "Nehybné" búrky budú v Európe do konca storočia 14-krát častejšie

„Globálne, energeticky náročná a priemyselná civilizácia, ktorá charakterizuje modernú éru, predstavuje anomálne situácie, ak je posudzovaná proti väčšine ľudských dejín,“ povedali autori štúdie. Populačný rast, obmedzené zdroje a ničenie životného prostredia, ktoré ju charakterizujú, uviedli podľa nich celý svet do „nebezpečného stavu“.

Jones pripomenul, že svet zažil v posledných rokoch veľké nedostatky potravín, finančnú krízu aj pandémiu. „Mali sme šťastie, že sa všetko nestalo v rovnakú chvíľu, ale neexistuje žiadny dôvod, prečo by k tomu nemohlo dôjsť,“ dodal vedec. Ľudia podľa neho musia začať uvažovať o odolnosti v celosvetovom meradle.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #štúdia #vedci #výskum #katastrofa #zmena klímy #globálna katastrofa