Vedci našli v Atlantiku živého Spongeboba a Patrika

Animovaný Spongebob nosí kraťasy, košeľu a viazanku, ale skutočné morské hviezdice oblečenie nemajú - a tiež na skutočnej morskej hviezdici, ktorú predstavuje Spongebobov parťák Patrik, by ste márne hľadali plavky.

02.08.2021 18:00
spongebob Foto:
debata (1)

Napriek tomu ale morský vedec Christopher Mah ihneď zaznamenal podobnosť medzi kreslenými postavičkami televízneho kanálu Nickelodeon a skutočnou žltou morskou hubou a ružovou hviezdicou, ktoré objavila diaľkovo ovládaná hlbokomorská ponorka v hlbinách pod Atlantikom na úbočí podmorskej hory Retriever.

„Zvyčajne sa tomuto druhu porovnávania vyhýbam, ale – páni! Skutočný Spongebob a Patrik!“ napísal na twitteri Mah, ktorý spolupracuje s americkým Národným úradom pre oceán a atmosféru (NOAA).

V rámci svojej najnovšej hlbokomorskej expedície vysiela výskumná loď NOAA Okeanos Explorer pod hladinu diaľkovo ovládané ponorky, ktoré skúmajú podmorské prostredie, naživo prenášajú jeho zábery a zachytávajú obrázky obyvateľov morských hlbín – ako napríklad žltú špongiu a ružovú hviezdicu, ktoré sa podarilo zachytiť v hĺbke takmer dvoch kilometrov.

ruzove Čítajte aj Dve jazerá v Argentíne náhle zružoveli, dôvod zatiaľ nie je známy

„Myslel som si, že toto prirovnanie bude zábavné, keď je možné do istej miery porovnať kultové obrázky a farby kreslených postavičiek s ich prírodnými predlohami,“ napísal Mah v e-mailovom vyjadrení pre Business Insider. „Inak ako biológ špecializujúci sa na morské hviezdice musím povedať, že väčšina rysov Patrika a Spongeboba je nesprávna,“ dodal.

Na svete existuje viac ako 8500 druhov morských húb a títo tvorovia obývajú oceány posledných 600 miliónov rokov. Ich tvar a textúra závisí na tom, či žijú na mäkkom piesku alebo na tvrdých, skalnatých povrchoch.

SpongeBobovi podobná huba na obrázku patrí k rodu Hertwigia, uviedol Mah. Prekvapila ho jej jasne žltá farba, pretože v tak hlbokom mori je nezvyčajná. V týchto hĺbkach je väčšina tvorov oranžová alebo biela, pretože im to pomáha sa maskovať v tmavom prostredí.

Hviezdica ležiaca vedľa nej patrí k druhu Chondraster a má päť ramien pokrytých malými prísavkami. Tie jej pomáhajú pri pohybe po dne oceánu a pri uchytení na skaly alebo iné organizmy. Hviezdice tohto druhu môžu byť tmavo alebo svetlo ružové alebo biele. Táto hviezdica „je jasne ružová, čo silno pripomína Patrika“, povedal Mah.

Animovaný Spongebob a jeho parťák Patrik. Foto: SHUTTERSTOCK
spongebobx Animovaný Spongebob a jeho parťák Patrik.

Morské hviezdice sú mäsožravé. Akonáhle sa prichytia na mušľu, ustricu alebo morského ulitníky, vysunie hviezdica ústnym otvorom svoj žalúdok von, a potom použije enzýmy, aby rozložila a strávila svoju korisť.

Hubky, teda živočíšne či morské huby, sú v skutočnosti obľúbenou potravou hviezdic druhu Chondraster, dodal Mah. Takže ak sa „Patrik“ v hlbinách Atlantiku potĺka v blízkosti „Spongeboba“, myslí s najväčšou pravdepodobnosťou skôr na jedlo ako na kamarátstvo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #vedci #výskum #oceán #Atlantik #hviezdica #morská hviezdica