Mladé morské korytnačky prehĺtajú plasty kvôli evolučnej pasci, uvádza štúdia

Mladé morské korytnačky prehĺtajú veľké množstvo plastov na otvorenom mori, ktoré pre ne skôr bývalo ideálnym miestom pre vývoj.

09.08.2021 06:00
korytnacky Foto:
debata

Evolučná výhoda sa preto kvôli znečisteniu oceánov môže premeniť na evolučnú pasť, uvádza nová štúdia zverejnená v odbornom časopise Frontiers in Marine Science.

Vedci z Británie a Austrálie skúmali 121 korytnačiek piatich rôznych druhov z čeľade karetovitých, ktoré more vyplavilo na breh alebo boli omylom chytené do rybárskych sietí.

Exempláre od čerstvo vyliahnutých korytnačiek po jedinca s pancierom do 50 centimetrov pochádzali z Indického a Tichého oceánu pri západnom a východnom pobreží Austrálie.

Korytnačky všetkých skúmaných druhov – s výnimkou karety pravej, u ktorej vedci preskúmali len sedem jedincov – mali v tráviacom ústrojenstve kúsky plastov. Väčší podiel plastov bol u zvierat z Tichého oceánu; napríklad pri karetách obrovských to bolo až 83 percent, u tých z Indického oceánu deväť percent. Jedna pacifická kareta obrovská v sebe mala 144 kúskov plastu väčších ako jeden milimeter.

zemeguľa, planéta, Zem Čítajte aj Štúdia v BioScience varuje - životné funkcie planéty sú v ohrození

Evolúcia spôsobila, že sa mladé morské korytnačky vyvíjajú v otvorených vodách ďaleko od brehov, uvádza spoluautorka štúdie Emily Duncanová z univerzity v juhoanglickom Exeteri. V takýchto oblastiach sa totiž pohybuje aj menej predátorov, pre ktoré sú malé korytnačky ľahkou korisťou.

„Naše výsledky však naznačujú, že toto evolučné správanie ich teraz vedie do ‚pasce‘ – privádza ich do veľmi znečistených oblastí, ako je veľká tichomorská odpadková škvrna,“ uviedla Duncanová s odkazom na miesto s veľkou koncentráciou odpadu. Podľa odborníčky nie je jasné, aký dopad má požitie plastov na mladé korytnačky, môže však ohrozovať populáciu týchto druhov.

novy zeland Čítajte aj Najlepším miestom pre prežitie globálnej katastrofy je Nový Zéland, tvrdí štúdia

„Mladé morské korytnačky vo všeobecnosti nemajú špecializovanú stravu – zjedia čokoľvek, podľa našej štúdie vrátane plastov,“ dodala Duncanová.

„Pomerne málo mladých morských korytnačiek prežije prvý rok života, je preto zásadné, aby sme zmenšili hrozbu a zaistili týmto úžasným druhom dlhodobé prežitie,“ citoval The Guardian vedeckého šéfa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Marka Wrighta, ktorý sa na štúdii nepodieľal. Vyhynutiu podľa neho čelí šesť zo siedmich druhov morských korytnačiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #korytnačka #oceán #plasty #evolúcia