Tlupu makakov v japonskej rezervácii vedie prvýkrát za 70 rokov existencie parku samica

Deväťročná samica Jakei sa stala šéfkou takmer 700 člennej tlupy makakov bielokrkých, ktorá žije v prírodnej rezervácii na japonskom ostrove Kjúšú.

08.08.2021 18:00
debata (13)

Stalo sa tak prvýkrát za 70 rokov existencie rezervácie a v opičom svete ide o zriedka vídaný fenomén, informoval spravodajský server The Guardian.

Jakeina cesta na vrchol tlupy začala tento rok v apríli, kedy porazila vlastnú matku a stala sa alfasamicou tlupy v prírodnej zoologickej záhrade Takasakijama v meste Oita. To by pre väčšinu opičích samíc bol najvyšší vrchol, aký môže dosiahnuť. Ale Jakei sa rozhodla pustiť plnou váhou svojho desať kilogramov vážiaceho tela do boja proti samcom.

spongebob Čítajte aj Vedci našli v Atlantiku živého Spongeboba a Patrika

Koncom júna táto odvážna samica vyzvala a premohla Sančua, 31 ročného alfasamca, ktorý viedol „tlupu B“ v rezervácii posledných päť rokov. Prekvapení strážcovia rezervácie, kde počas 70 rokov jej existencie nikdy tlupu makakov bielokrkých neviedla samica, sa 30. júna rozhodli uskutočniť „burákový test“.

Nachystali pre tlupu oriešky a sledovali, kto sa z nich nakŕmi ako prvý. Šanču ustúpil bokom a nechal Jakei, aby si vzala lahôdku prednostne. Tým potvrdil jej vedúce postavenie.

„Odvtedy lezie Jakei po stromoch a trasie nimi, čo je vyjadrenie moci a veľmi zriedkavé správanie u samíc,“ povedal denníku The Guardian sprievodca v rezervácii Satoši Kimoto. „Chodí okolo s chvostom hore, a to je u samíc tiež veľmi nezvyklé,“ dodal Kimoto.

novy zeland Čítajte aj Najlepším miestom pre prežitie globálnej katastrofy je Nový Zéland, tvrdí štúdia

Takasakijama vznikla ako rezervácia pre opice v roku 1952 a je domovom približne 1500 makakov bielokrkých, ktorí sú rozdelení do tlupy A a tlupy B. Opice žijú prevažne na zalesnenom vrchu uprostred rezervácie a do nižších polôh si chodia pre jedlo, ktoré im nosia strážcovia.

Voľne žijúca populácia makakov bielokrkých sa odhaduje na 100 000 jedincov a je rozšírená na troch hlavných japonských ostrovoch – Kjúšú, Honšú a Šikoku. Je o nich známe, že sú občas agresívne, a návštevníkom rezervácie strážcovia preto radia, aby sa nesnažili s makakmi nadviazať očný kontakt, pretože to vnímajú ako výzvu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #opica #zoo #zoologická záhrada #rezervácia #makak #svorka #tlupa