V Taliansku zomrela najstaršia šimpanzica v Európe, mala 49 rokov

V Taliansku zomrela najstaršia šimpanzica v Európe, ktorá sa dožila 49 rokov, informovala miestna televízia SkyTG24. Šimpanzia samica Judy žila v zooparku neďaleko Verony.

16.08.2021 08:46
debata

Judy zomrela vo štvrtok ráno po tom, čo si dala a ľahla si do tieňa stromu. Zaspala a už sa nezobudila, napísal zoopark Natura Viva v tlačovej správe. Podľa neho bola šimpanzica veľmi obľúbená a hrala dôležitú sociálnu úlohu vo svojej komunite. Keď bolo treba, pomáhala ostatným samiciam.

Osemkrát sa stala matkou a raz babičkou a v posledných rokoch mala problémy so zrakom, uviedol server talianskej televízie.

Koraly, Karibik, riasy, more, koralový útes, Čítajte aj Koraly v znečistenej vode sú odolnejšie voči teplu

Šimpanzy sa dožívajú približne 45 rokov v prírode a približne o desať rokov viac v zajatí. Existujú ale záznamy aj o starších jedincoch. Napríklad slávny šimpanz Cheeta, ktorý v 30. rokoch minulého storočia stvárnil vo filmoch o Tarzanovi priateľa titulného hrdinu, zomrel na Vianoce 2011 v útulku pre zvieratá na Floride vo veku asi 80 rokov.

Najstarší šimpanz v niekdajšom Československu zomrel v roku 2016 v bratis­lavskej zoo, bol ním samec Kongo, ktorý sa narodil vo voľnej prírode odhadom v roku 1965. Zomrel na srdcový infarkt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #úmrtie #zoo #verona #šimpanz