V Pompejach našli zachovalé pozostatky v hrobke s gréckym nápisom

Na pohrebisku starovekého mesta Pompeje sa našli čiastočne mumifikované pozostatky, ktoré sú podľa vedenia tamojšieho archeologického parku jedny z najzachovalejších nájdených na tomto mieste.

17.08.2021 19:21
Scheletro-Porta-Sarno-1-1200x540 Foto:
debata

Informovala o tom agentúra ANSA. Podľa nej môže objav priniesť nové poznatky o kultúre i pohrebných rituáloch v Pompejach, ktoré v roku 79 zničil výbuch sopky Vezuv.

Pozostatky asi šesťdesiatročného muža našli archeológovia v hrobke pochádzajúcej z posledných desaťročí pred erupciou sopky. Podľa doterajších poznatkov sa v tej dobe dospelí zvyčajne nepochovávali, vykonávala sa kremácia. Nález je unikátny aj preto, že na hrobke bol nápis v gréčtine, ktorý spomína divadelné predstavenie v starovekých Pompejach. Podľa agentúry Reuters ide o prvý priamy dôkaz, že v Rimanmi ovládnutých Pompejach sa hralo divadlo v latinčine i gréčtine.

+1

V hrobke bol pochovaný muž menom Marcus Venerius Secundio, ktorý podľa záznamov z archívov býval otrokom a neskôr sa z otroctva vykúpil. Jeho impozantná hrobka je podľa archeológov dôkazom, že zrejme dosiahol aj isté spoločenské postavenie.

„Pompeje nás neprestávajú prekvapovať, je to pýcha Talianska,“ citovala ANSA talianskeho ministra kultúry Daria Franceschiniho. Riaditeľ pompejského archeologického parku Gabriel Zuchtriegel aj španielsky archeológ Llorenç Alapont si od nového nálezu veľa sľubujú. „Ide naozaj o výnimočný nález kvôli informáciám, ktoré nám môže poskytnúť. Svojim spôsobom môže aj zmeniť naše poznatky o pravidlách pochovávaniav rímskej ríši,“ domnieva sa Alapont.

Pohrebisko na okraji Pompejí nie je v súčasnej dobe prístupné verejnosti. Tamojšia radnica ale hľadá spôsob, ako ho v budúcnosti turistom sprístupniť.

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, bol zničený pri erupcii sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Spolu s ním boli zasypané popolom či zavalené sopečnou lávou a bahnom tiež mestá Herculaneum, Stabia a Oplontis. Obyvateľov zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich potom zatuhnutý popol verne zachytil v posledných okamihoch života.

VIDEO: Obrázky skeletu z laserového skenera.
Video
VIDEO: Pozrite si, ako prebieha archeologický výskum v Pompejach.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #múmia #Pompeje #archeologický park