Vedci našli na Sibíri levíčatá, ktoré žili pred desiatkami tisíc rokov

V topiacom sa permafroste - večne zamrznutej pôde - na Sibíri sa našlo podľa vedcov dobre zachovalé jaskynné levíča, ktoré žilo pred 28 000 rokmi.

25.08.2021 06:00
debata
Foto: mdpi.com
levica

V samičke nazvanej Sparta dokonca ešte môžu byť zvyšky materského mlieka, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na správu zverejnenú na webe časopisu Quaternary.

Sparta sa našla pri rieke Semjujeljach v Jakutsku vo východnej Sibíri pred tromi rokmi. O rok skôr sa tu našlo iné levíča, pomenované Boris. Hoci miesta nálezov boli vzdialené 15 metrov, obe levíčatá od seba delil dlhý časový úsek. Samec Boris žil približne pred 43 500 rokmi.

Levíčatá staré len mesiac či dva našli zberatelia mamutích klov. V rovnakej oblasti sa pred niekoľkými rokmi našli dve iné levíčatá.

mamut, mamuty Čítajte aj Mamutie DNA pomáha predvídať budúcnosť ohrozených druhov

Jeden z autorov štúdie Valerij Plotnikov povedal agentúre Reuters, že Sparta bola tak dobre zachovalá, že stále mala srsť, vnútorné orgány a kostru. „Nález je jedinečný, žiadny takýto v Jakutsku nebol,“ povedal. Vedci podľa neho dúfajú, že v Sparte sa zachovali aj zvyšky materského mlieka, čo by pomohlo k objasneniu, čím sa živila matka mláďaťa.

Podobné nálezy na rozľahlej Sibíri sa dejú pravidelne. Klimatické zmeny ohrievajú Arktídu rýchlejšie ako iné končiny sveta, čo sa prejavuje aj v tom, že topiaci sa permafrost čoraz častejšie vydáva dávno skryté poklady.

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #Rusko #vedci #výskum #Sibír #levica #permafrost