Vedci natočili "vegetariánku" korytnačku obrovskú, ako loví a konzumuje vtáča

Výskumníci natočili na Seychelách veľkú suchozemskú korytnačku, ako loví a následne konzumuje vtáčie mláďa.

28.08.2021 06:00
debata
Video

Ide o prvý zdokumentovaný prípad lovu korytnačky obrovskej, ktorá je považovaná za bylinožravca. Prekvapilo to aj samotných vedcov, napísal denník The New York Times.

„Je to absolútne prekvapivé a celkom desivé,“ vyhlásil ekológ Justin Gerlach z Cambridgeskej univerzity, ktorý objav urobil. Hoci sa má za to, že sú tieto korytnačky bylinožravce, svoju stravu občas obohatia o slimačie ulity či kosti z uhynutých zvierat. O tom, že by mohli aktívne loviť, sa doteraz len špekulovalo. Podľa Gerlacha kolovali zvesti, že niekedy korytnačky prenasledujú mláďatá morských vtákov, ktoré vypadli z hniezda.

Zo záberov, ktoré vydal, ale podľa neho vyplýva, že tieto korytnačky aktívne lovia. Nové správanie mohla spôsobiť neobvyklá kombinácia obrovskej kolónie rybárov, ktoré hniezdia na ostrove Fregate, kde bolo video natočené a prítomných korytnačiek. Rybáre za sebou nechávajú zvyšky rýb a slabé mláďatá a korytnačky sa mohli na novú situáciu adaptovať," uviedol Gerlach v štúdii publikovanej vo vedeckom časopise Current Biology.

velryba Čítajte aj Vedci objavili pozostatky dosiaľ neznámeho štvornohého predchodcu veľrýb

„To, čo odhalil, je celkom záhada,“ povedal herpetológ James Gibbs z organizácie Galapagos Conservancy, ktorý sa na výskume nepodieľal. Gibbs študuje správanie korytnačiek na Galapágoch už 30 rokov a uvádza, že tieto plazy si na ostrovoch vybudovali zaujímavé vzťahy s vtákmi.

„Korytnačky sa niekedy nadvihnú, natiahnu všetky končatiny a chvost a umožnia pinkám, aby ich zbavili kliešťov. Za tie roky som počul, že niekedy spadnú, pinky rozmliaždia a zožerú. Ale boli to anekdoty, ja som tam strávil mnoho rokov a nikdy som to nevidel,“ uviedol herpetológ.

ynews-covid-progression 0 Čítajte aj Na videu po prvý raz zachytili šírenie koronavírusu v živých zvieratách

Z videa podľa neho ale jasne vyplýva, že dotyčná korytnačka nelovila prvýkrát. Mala zastrčený jazyk a privreté oči, ako keby vedela, že jej od koristi môže hroziť nebezpečenstvo. Korytnačky pritom zvyčajne jedia s pomocou vystrčeného jazyka.

Podľa Gibbsa je možným riešením záhady skutočnosť, že príslušná korytnačka je samička. Na ostrovoch často chýbajú zdroje vápnika, ktorý korytnačky potrebujú k tvorbe vajíčok. Korytnačka sa mohla k lovu uchýliť, aby zabezpečila prežitie ďalšej generácie, dodal vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #korytnačka #vegetarián #vták