Mačka alebo domáce rastliny? Oboje dokopy nefunguje

Adam Kopley nedokázal prísť na to, čo zabíja zelenec, ktorý si v máji doniesol do bytu. Až potom sa ukázalo, že páchateľ spí priamo pod jeho strechou.

06.09.2021 06:00
macka Foto:
debata

Vďaka práci z domu mohol tridsaťpäťročný Kopley z Chicaga pristihnúť pôvodcu „ochorenia“ svojej rastliny – bol ním jeho štvorročný kocúr Gilbert, ktorému kvetináč sa zelencom pripadal ako ideálne miesto na ležanie, napísal spravodajský server The Wall Street Journal.

Pandémia koronavírusu priniesla do amerických domovov hojnosť nových domácich maznáčikov a nových rastlín. Poskytla tiež majiteľom mačiek viac času sledovať správanie svojich zverencov. A jedna z vecí, ktorú pritom zisťujú je, že mačky dokážu byť pre domáce rastliny naozajstnou pohromou.

koryt Čítajte aj Vedci natočili "vegetariánku" korytnačku obrovskú, ako loví a konzumuje vtáča

Na rozdiel od mačacích sklonov k zabíjaniu myší, ktoré pomohli urýchliť domestikáciu mačiek, ich nadšenie pre listnaté obete sa často dostáva do konfliktu s ľudskými spoločníkmi. Mačky často útočia na rastliny hryzením a hrabaním. Kým sklony k hrabaniu sú zjavné z mačacieho záchodu, kde sa inštinktívne snažia zakryť svoje výkaly, odborníci na mačky si nie sú istí, prečo rady obhrýzajú rastliny.

Podľa jednej teórie boli divoké mačky zvyknuté svoju korisť roztrhať, aby im lepšie trávila. A pretože väčšina domácich mačiek už neloví, inštinktívne hryzú do všetkého, čo dokážu nájsť, hovorí Niwako Ogatová, profesorka zvieracieho správania na Purdueovej univerzite veterinárnej medicíny.

velryba Čítajte aj Vedci objavili pozostatky dosiaľ neznámeho štvornohého predchodcu veľrýb

Majitelia mačiek by podľa nej mali pochopiť, že univerzálne riešenie tohto problému neexistuje, pretože mačky majú svoje osobné preferencie. „Niektoré mačky sú príliš tučné alebo príliš lenivé a nechcú sa hýbať, ale stále chcú loviť,“ dodala Ogatová.

Odradiť mačky od masakrovania kvetov je veľmi ťažké. Adam Kopley, globálny manažér firmy Wilson Sporting Goods Co., skúsil schovávať svoju rastlinu zakaždým na iné, ťažko prístupné miesto v nádeji, že ju Gilbert nenájde – avšak vždy to bola len otázka času.

pluto Čítajte aj Vedci natočili šírenie koronavírusu v bunkách a pripomenuli si vylúčenie Pluta

Tonya Dos Santosová, stredoškolská učiteľka v Ohiu, má štvoricu obetných zelencov, ktorých úlohou je odlákať pozornosť jej štyroch mačiek od takmer stovky rastlín v jej zbierke. Striedavo dáva dva z nich na podlahu a zdá sa, že mačky milujú hryzenie dlhých, chrumkavých listov. „Zelenec má zostrih z mačacieho ohryzávania,“ povedala Dos Santosová. A tesne pred tým, ako zostrih zájde príliš ďaleko, rastliny prehodí.

Tasha Tankovichová, ktorá sa živí ako fotografka na voľnej nohe, dokonca kúpila ručný vysávač len preto, aby mohla upratovať hlinu, kedykoľvek niektorá z jej šiestich mačiek prevráti kvetináč.

vráskavec Čítajte aj Do Atlantiku pri španielskych brehoch sa vracajú vráskavce obrovské

Jessica L. Mathewsová z Alabamy presťahovala počas pandémie svojich približne 300 rastlín v črepníkoch do nepoužívanej miestnosti, pretože už mala dosť toho, že na ne jej päťročný kocúr Peter chodí močiť. Zakázaná miestnosť však Petra neodolateľne láka – keď sa mu do nej naposledy podarilo prekĺznuť, zničil sadeničky za 200 dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #Zvieratá #domov #mačka #páchateľ #rastliny