Bavlnené nákupné tašky vytvárajú celkom novú krízu

Pred časom londýnska umelkyňa Venetia Berryová spočítala bavlnené tašky, ktoré sa jej nahromadili v skrini. Bolo ich tam najmenej 25 - tašky od ekologickej módnej značky REFORMATION a z retro-obchodov, tašky zo Soho House, butikových vidieckych hotelov a nezávislých umeleckých obchodíkov. Dve tašky boli z optiky Cubbits a jeden dokonca z cesnakovej farmy. "Dostávam ich, bez toho aby som mala na výber," povedala denníku The New York Times.

14.09.2021 06:00
taska bavlna Foto:
debata (17)

Bavlnené tašky sa stali prostriedkom, ako značky, obchodníci a supermarkety dávajú najavo, že myslia na blaho našej planéty – alebo si aspoň uvedomujú, ako škodlivé je nadmerné používanie plastov pri balení. „V New Yorku je teraz trendy nosiť bavlnené tašky z miestnych lahôdok, obchodov alebo obľúbených steakových reštaurácií,“ povedala dizajnérka Rachel Comeyová.

Správny krok ekologickým smerom? Nie tak celkom. Ukazuje sa, že dobre myslené prijatie bavlnených tašiek v skutočnosti vytvorilo nový problém. Bio-bavlnenú tašku by bolo potrebné použiť 20 000, aby vynahradila celkový vplyv na svoju výrobu, zistila v roku 2018 štúdia dánskeho ministerstva životného prostredia.

To sa rovná každodennému používaniu jedinej tašky až 54 rokov. Ak by všetkých 25 tašiek Venetie Berryovej bolo bio, potom by musela žiť viac ako tisíc rokov, aby zhodnotila svoj terajší arzenál.

burka Čítajte aj Zmeny klímy spôsobia v západnej Európe aj viac extrémnych zrážok

„Bavlna je nesmierne náročná na spotrebu vody,“ povedal Travis Wagner, profesor ekológie Univerzity v Maine. Je tiež spojená s nútenou prácou vzhľadom k odhaleniu toho, ako sa zaobchádza s Ujgurskou menšinou v čínskej oblasti Sin-ťiang, ktorá produkuje 20 percent svetovej bavlny a dodáva ju väčšine svetových západných značiek.

Navyše nájsť spôsob, ako takú tašku zlikvidovať s ekologicky nízkym dopadom, nie je ani zďaleka tak prosté, ako by si ľudia mohli myslieť. Nemôžete napríklad dať bavlnenú tašku do kompostovacej nádoby. A len zhruba 15 percent zo 30 miliónov ton bavlny, ktorá sa každoročne vyrobí, nájde cestu do textilného odpadu.

Aj v prípade, že taška skončí v špeciálnom zariadení spracovávajúcom textilný odpad, vo väčšine prípadov je k natlačeniu loga použitá látka na báze PVC – a tá nie je recyklovateľná.

„Je extrémne náročné tieto logá chemicky rozpustiť,“ povedal Christopher Stanev, spoluzakladateľ firmy Evrnu v Seattli, ktorá sa špecializuje na recyklovanie textilu. Nehovoriac o tom, že potom vyvstáva otázka, či premeniť staré odevy na nové, čo spotrebuje skoro rovnako toľko energie, ako výroba úplne nových.

Roman 505 Čítajte aj Archeologický výskum ukázal, že muži a ženy sa v starom Ríme stravovali odlišne

Dilema bavlnených nákupných tašiek je naozaj dobrým príkladom toho, keď sa ľudia snažia robiť pozitívne rozhodnutie bez toho, aby chápali celkový obraz, povedala Laura Balmondová, projektová manažérka kampane Nechajte módu kolovať Nadácie Ellen MacArthurovej.

Bola to zrejme britská dizajnérka Anya Hindmarchová, ktorá sa zaslúžila o presadenie opakovane použiteľnej bavlnenej nákupnej tašky. Jej taška „Ja nie som igelitka“ z roku 2007 vytvorená v spolupráci s ekologickou agentúrou Swift sa predávala v supermarketoch za asi desať dolárov. Jej cieľom bolo povzbudiť zákazníkov, aby prestali kupovať igelitové tašky – a táto iniciatíva sa začala rýchlo šíriť.

Je len prirodzené, že sa z bavlnených tašiek rýchlo stali reklamné nástroje. Slávna krémovo-čierna taška týždenníka New Yorker sa stala symbolom postavenia a týždenník ich od roku 2014 svojim predplatiteľom rozdal dva milióny. Mnoho firiem a spoločností tieto tašky využíva nielen ako doklad spoločenskej a ekologickej udržateľnosti, ale aj ako reklamu zadarmo – a zákazníci, ktorí ich tašky nosia, sú vlastne chodiace billboardy.

žena, notebook, kancelária, práca Čítajte aj Odborníci: Nefrflite, tu sú spôsoby, ako byť spokojnejší so svojím telom

Nikto nechce tvrdiť, že je bavlna horšia ako plasty, alebo že by tieto dva materiály boli vôbec porovnateľné. Zatiaľ čo pri pestovaní bavlny môžu byť používané pesticídy a kvôli spotrebe vody vysychajú rieky, výroba ľahkých igelitových tašiek a vrecúšok spotrebováva fosílne palivá vylučujúce skleníkové plyny, tento materiál sa nikdy biologicky nerozloží a zahlcuje oceány.

„Keď budeme tieto dva materiály posudzovať jeden proti druhému, skončíme v ekologickom pate, kedy zákazníci nadobudnú dojem, že žiadne riešenie neexistuje,“ povedala Melanie Dupuisová, profesorka ekológie na Paceovej univerzite.

Niektoré značky už sa uchyľujú k iným textilným riešeniam. Britská dizajnérka Ally Capellinová nedávno vymenila bavlnu za konope, zatiaľ čo Hindmarchová nedávno predstavila novú verziu svojej originálnej tašky, ktorá je tentokrát vyrobená z recyklovaných fliaš na vodu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #taška #umelkyňa #nákupná taška #ekologická taška