Na Novom Zélande zaznamenali najteplejšiu zimu od začiatku meraní

Zimné obdobie na Novom Zélande bolo tento rok v dôsledku klimatickej zmeny najteplejšie od začiatku meraní v roku 1909.

03.09.2021 13:16
Nový Zéland  / Auckland / More / Pláž / Foto: ,
Ľudia na pláži v meste Auckland
debata

Oznámil to v piatok tamojší Národný inštitút pre výskum vody a atmosféry (National Institute of Water and Atmospheric Research – NIWA). Teploty v období od júna do augusta boli o 1,32 stupňa Celzia nad priemerom, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord, zaznamenaný len minulý rok.

Inštitút poznamenal, že sedem z desiatich najteplejších zím tak bolo zaznamenaných od roku 2000. Dve rekordne teplé zimy po sebe boli naposledy v rokoch 1970 a 1971, v poradí sú 18. a 13. najteplejšie od začiatku meraní.

„To, čo bolo v tej dobe považované za nezvyčajne teplé počasie, sa už nepovažuje za neobvyklé,“ povedala meteorologička NIWA Nava Fedaeffová s tým, že nadpriemerné teploty má na svedomí najmä vysoká koncentrácia oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére.

Jedna meracia stanica neďaleko hlavného mesta Wellington zaznamenala na začiatku 70. rokov 20. storočia koncentráciu 320 častíc CO2 na milión (ppm), pričom momentálne je hladina na 412 ppm, teda o takmer 30 percent vyššia.

Novozélandská premiéra Jacina Ardernová vyhlásila minulý rok stav klimatickej núdze. Podľa nej v záujme budúcich generácií je potrebné prijať naliehavé opatrenia pre boj s klimatickou zmenou. Nový Zéland sa zaviazal stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou krajinou a do roku 2035 vyrábať všetku elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Klíma / Globálne otepľovanie / Čítajte viac Správa OSN: Zem sa do roku 2030 nezvratne ohreje o 1,5 stupňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #globálne otepľovanie #klimatická zmena