Rast pohorí je pre vznik nových druhov dôležitejší ako teplota

Významný nemecký prírodovedec Alexander von Humboldt sa v roku 1802 vydal zdolať vrchol hory, ktorá bola v tom čase považovaná za najvyššiu na svete. Kým stúpal na 6268 metrov vysokú ekvádorskú sopku Chimborazo, urobil pozorovanie, ktoré pomohlo zmeniť prírodné vedy: ako sa dostával vyššie, zvieratá i rastliny okolo neho sa neustále menili. Zrodila sa myšlienka, že fyzické prostredie určuje podobu života.

21.09.2021 06:00
Flying alpine parrot, Kea, Nestor notabilis,... Foto:
debata

Štúdia, ktorá vyšla o viac ako 200 rokov neskôr, teraz odhaľuje, aký dôležitý je v tomto ohľade pomalý rast pohoria. Vzniku nových druhov nepomohol žiadny iný faktor viac, napísal denník The Times.

Výskum kombinoval rekonštrukciu premeny zemského povrchu z hľadiska nadmorskej výšky za posledné tri milióny rokov a údaje o zmene klímy za rovnaké obdobie.

molekuly Čítajte aj Vedci zistili, ako pripraviť zlúčeniny efektívne pri liečbe rakoviny

Na zostavenie fylogenetických stromov – nákresov zobrazujúcich evolučný pôvod rôznych druhov – vedci použili DNA vzorky žijúcich vtákov a cicavcov. Pomocou počítačov potom vypočítali rýchlosť vzniku nových druhov.

Za jeden z najdôležitejších faktorov bola doteraz považovaná teplota: trópy sa koniec koncov pýšia nesmiernou biodiverzitou. Ale najväčší vplyv na vznik nových druhov mal rast pohoria poháňaný pohybmi tektonických dosiek. Pre rozmanitosť cicavcov bol dvakrát dôležitejší ako teplota. Pre vtáky bol tiež najvýznamnejším faktorom, aj keď o niečo menší ako pre cicavce.

„Zistili sme, že zmena nadmorskej výšky má na zrod nových druhov väčší vplyv ako klíma,“ uviedol jeden z autorov štúdie Andrew Tanentzap z Cambridgeskej univerzity.

BOLZANO, ITALY - APRIL 27, 2016: Reproduction of Oetzi the Similaun Man in the South Tyrol Museum of Archaeology in Bolzano, South Tyrol, Italy Čítajte aj "Ľadový muž" Ötzi - vyslanec neskorej doby kamennej

Prirodzené prostredie sa s rastúcou nadmorskou výškou stáva zložitejším, dodal vedec. Hory tvoria prekážky, ktoré bránia voľnému pohybu a zmiešaniu zvierat. Tie sa stanú izolovanými a môžu sa rozmnožovať len v rámci svojej skupiny. „To je prvý krok k vzniku nových druhov,“ uviedol Tanentzap.

Jedným z vtákov, ktorý vďačí za svoju existenciu tomuto procesu, je nestor kea, jediný horský papagáj, ktorý žije na Južnom ostrove Nového Zélandu.

Štúdia pomáha s vysvetlením, prečo sa izolované hory obklopené radikálne odlišným nížinným prostredím zvyčajne hemží vzácnymi druhmi.

Camel Site Čítajte aj Štúdia: Reliéfy tiav v Saudskej Arábii pravdepodobne vznikli v praveku

Jednou z možných výnimiek z pravidla je Amazonský prales, ktorý neleží vysoko, ale napriek tomu sa pýši obrovskou rozmanitosťou druhov. Podľa Tanentzapa to má dve možné vysvetlenia. Štúdia skúmala svet ako celok a je možné, že prales sa trendu jednoducho vymyká. Je tiež možné, že jeho doménou nebolo rýchle vytváranie nových druhov ale zachovanie tých, ktoré sa objavili počas miliónov rokov. Štúdia neskúmala vyhynutie zvierat, ale iba vznik nových.

„Je prekvapujúce, aký veľký vplyv mala historická zmena nadmorskej výšky na vytváranie svetovej biodiverzity. Bola oveľa dôležitejšia ako tradične študované premenné, ako je teplota,“ uviedol hlavný autor štúdie Javier Igea z Cambridgeskej univerzity.

Antarktída, sneh, lad, zima Čítajte rozhovor Ozónová diera nad Antarktídou je tento rok mimoriadne veľká

"Táto štúdia zvýrazňuje dôležité oblasti, v ktorých sa odohráva evolúcia. Z hľadiska ochrany sú to miesta, ktoré by sme mali chcieť ochrániť, najmä s ohľadom na zmenu klímy. Hoci k nej dochádza počas desaťročí, nie miliónov rokov, náš výskum ukazuje na oblasti, ktoré uchovávajú druhy s najväčším potenciálom vývoja, "dodal autor štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Nature Ecology and Evolution.

debata chyba
Viac na túto tému: #hora #živočíchy #prostredie #rastliny #prírodovedec