V severnom Taliansku sa vôbec prvýkrát vyliahli mláďatá morskej korytnačky

Deväť mláďat morskej korytnačky karety obyčajnej sa prvýkrát vyliahlo z vajíčok, ktoré ich matka uložila do piesku v severnom Taliansku na pobreží Jadranského mora.

18.09.2021 07:55
debata

Vedci túto udalosť označili za výnimočnú a špekulujú o tom, že môže byť dôsledkom globálneho otepľovania.

Samica karety nakládla vajíčka na pláž v Jesolo, obľúbenom prímorskom letovisku neďaleko Benátok, v noci 9. júla. Do hniezda vyhĺbeného 25 metrov od mora uložila 82 vajíčok, z ktorých sa tento týždeň vyliahlo deväť mláďat.

„Toto je najsevernejšie hniezdisko karety obyčajnej na svete. Naozaj zvláštne zemepisné miesto,“ povedal Sandro Mazzariol, profesor veterinárnej patológie Padovskej univerzity a koordinátor tímu prvej pomoci pre morské tvory Cert.

Tím okolo hniezda s vajíčkami postavil ochrannú bariéru, aby k nemu nemohli návštevníci z pláže, a dobrovoľníci z rôznych skupín na ochranu zvierat ho strážili dňom i nocou. Novonarodené korytnačky vážili 12–14 gramov a pancier mali dlhý asi päť centimetrov. Odborníci pre ne vytvorili ochranný chodník, aby mohli mláďatá ľahko dôjsť do mora.

Camel Site Čítajte aj Štúdia: Reliéfy tiav v Saudskej Arábii pravdepodobne vznikli v praveku

Odborníci sa teraz snažia pochopiť, prečo sa korytnačka rozhodla naklásť vajíčka do piesku až v oblasti Benátok. „Toskánsko je bežným miestom hniezdenia korytnačiek. Pred dvoma rokmi zniesla kareta obyčajná vajíčka v Pesare v regióne Marche a tento rok v oblasti Benátska. Snažíme sa tomuto javu prísť na kĺb,“ povedal Mazzariol.

„Otepľujúce sa more je jednou z teórií. Nehovorím, že je príčinou, ale môže to byť jeden z faktorov, ktoré vysvetľujú, prečo sa toto deje,“ dodal Mazzariol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vedci #výskum #korytnačka #piesok #mláďatá #Jadranské more