Holandsko, dlhodobo najvyššia krajina sveta, sa zmenšuje

Holandsko je dlhú dobu krajinou s najvyššou priemernou výškou obyvateľov na svete. Podľa najnovšej štúdie holandských vedcov sa však obyvatelia zeme zmenšujú.

07.10.2021 06:00
Happy Dutch children playing in blooming tulip... Foto:
debata (7)

Za posledných sto rokov sa síce ich výška zväčšila, štúdia však ukázala, že holandskí muži narodení v roku 2001 sú o jeden centimeter nižší ako ich rovesníci z roku 1980. U žien je rozdiel dokonca 1,4 centimetra, uviedol server CNN.

Generácia z roku 1980 je možno vôbec najvyššia. Muži narodení v roku 1980 majú v priemere 183,9 centimetra a oproti narodeným v roku 1930 sú o 8,3 cm vyšší. Ženy z roku 1980 vyrástli v priemere na 170,7 centimetrov zo 165,4 cm v roku 1930.

Mont Blanc Čítajte aj Mont Blanc, najvyššia hora v Európskej únii, sa za štyri roky zmenšil o meter

Štúdia štatistického úradu, zdravotníckej služby GGD a národného inštitútu verejného zdravia RIVM analyzovala 719 000 osôb narodených v Holandsku vo veku 19 až 60 rokov, ktoré samy uviedli svoju výšku. Ako referenčnú hodnotu použili priemernú výšku vo veku 19 rokov.

Dôvodom poklesu je podľa vedcov čiastočne zvýšená miera prisťahovalectva skupín obyvateľstva, ktoré sú nižšie. Zmenšili sa však aj osoby, ktorých obaja rodičia sa narodili v Holandsku a ktorých štyria prarodičia sa takisto v krajine narodili.

Vedci zdôraznili, že Holanďania o titul najvyšších ľudí sveta neprišli a tí, čo sa narodili na prelome tisícročí, si môžu tento titul stále nárokovať. Podľa ich odhadu si titul držia od konca 50. rokov minulého storočia.

slapy Čítajte aj Ľudské stopy spred 23 000 rokov menia pohľad na osídľovanie Ameriky

Vedci sa roky snažiaa zistiť, prečo sú Holanďania takí vysokí. Štúdie naznačujú, že to mohlo byť spôsobené prirodzeným výberom a tým, že vyšší ľudia majú viac detí, ktorým ďalej odovzdávajú príslušnú génovú výbavu.

Tohtoročné zistenie však nie je prvé, ktoré naznačilo, že výška sa znižuje. Predchádzajúce štúdie predpokladali, že to môže byť spôsobené zvýšeným zameraním sa na rastlinnú stravu a stabilizáciou „faktorov v životnom prostredí spôsobujúcich ras­t“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #štúdia #ľudia #vedci #krajina