Japonská oblasť Iwate skúša nasadiť do boja proti medveďom rock'n'roll

Môže rock'n'roll udržať ľudí v bezpečí pred útokmi medveďov? Japonská oblasť v to dúfa, a preto nechala pár skúsených rockerov nahrať skladbu, ktorá varuje obyvateľov pred hrozbou medvedích susedov.

08.10.2021 06:00
japan bear in Hokkaido just say hi everyone and... Foto:
debata (2)

Medvede sa bežne vyskytujú po celom Japonsku a pravidelne vyvolajú rozruch, keď sa niektorý z nich zatúla do mesta. Výnimkou nie sú ani útoky na človeka, ktoré môžu skončiť smrťou.

Nárast počtu medveďov, ktoré obyvatelia videli potulovať sa vo vidieckych oblastiach na severe Japonska, prinútil prefektúru Iwate vyskúšať inovatívne riešenie – rockovú protimedvediu hymnu, ktorú budú hrať miestne obchodné strediská aj obchodíky okolo ciest.

„Myslíš, že medvieďatá sú roztomilé?“ začína text piesne za sprievodu kvíkajúcich gitár a tepajúcich bubnov. „Zabudni na tak naivný spôsob myslenia! Blízko toho mláďaťa je matka medvedica a tá na teba z ničoho nič zaútočí! Rev, rev, rev, rev, rev, rev – z ničoho nič na teba zaútočí!“ spieva sa v piesni.

Song napísali a nahrali miestni rockeri, ktorí po viac ako šiestich desaťročiach života majú dostatok skúseností tak s rock'n'rollom, ako aj s medveďmi. Vďaka tomu sa pokúsili do textu piesne zapracovať aj praktické rady, čo robiť v prípade stretnutia s medveďom – napríklad: „Nikdy sa neotoč chrbtom a nesnaž sa utiecť!“ alebo „Predstierať mŕtveho nefunguje!“.

slapy Čítajte aj Ľudské stopy spred 23 000 rokov menia pohľad na osídľovanie Ameriky

Šesťdesiatdeväťroč­ný spevák Južen Taguči novinárom povedal, že jemu samotnému tieto rady dobre poslúžili, keď sa raz stretol s medveďom v blízkosti poľa. „Je to veľmi desivé, keď sa pred vami objaví medveď,“ dodal. „Chcete utiecť, ale moji starí rodičia mi kedysi povedali, že keby som sa niekedy stretol s medveďom, nikdy sa k nemu nemám otočiť chrbtom. Mám len pomaly cúvať a zostať tvárou k nemu,“ povedal.

Mont Blanc Čítajte aj Mont Blanc, najvyššia hora v Európskej únii, sa za štyri roky zmenšil o meter

Autorom textu je šesťdesiatjeden­ročný Kaoru Toudy, ktorý si pôvodne myslel, že z jeho piesne bude blues. „Hovorí sa, že medvede sú plaché zvieratá. Tak si myslím, že keby niektorý z nich ten song počul, tak utečie,“ poznamenal Toudy. „Taká je sila rock'n'rollu,“ do­dal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #hudba #medveď #rocker #rock'n'roll