Mont Blanc, najvyššia hora v Európskej únii, sa za štyri roky zmenšil o meter

Mont Blanc, ktorý je najvyššou horou na území Európskej únie, sa za posledné štyri roky zmenšil približne o meter.

05.10.2021 06:00
Mont Blanc Foto: ,
Horolezci na Mont Blanc. (ilustračná snímka)
debata

Skupina zememeračov v polovici septembra namerala výšku 4807,81 metra nad morom. Údaj sa mení, pretože na vrchole hory sa nachádza trvalá snehová pokrývka, ktorej rozmery záleží na zrážkach, vetra a ďalších meteorologických podmienkach. Informovala o tom agentúra AFP.

Meranie hory uskutočnila v polovici septembra skupina približne 30 ľudí, ktorí na vrchole strávili tri dni. Svoje údaje chcú poskytnúť na analýzu vedcom. Ich cieľom vo vytvoriť v priebehu času „súbor presných a spoľahlivých údajov, ktoré budú môcť využiť odborníci“. Mohli by poslúžiť napríklad na sledovanie vývoja ľadovca.

jupiter Čítajte aj Vedci majú nové poznatky o búrke na Jupiteri, vynašli i špeciálny nanomateriál

Zatiaľ najvyššia hodnota u hory Mont Blanc bola nameraná v roku 2007, kedy dosiahla 4810,9 metra nad morom. Meranie sa opakujú každé dva roky, posledný oficiálny údaj je ale z roku 2017. Skupina nezverejnila údaj z roku 2019, pretože bol nezvyčajne nízky. Vtedy dosahoval 4806,03 metra nad morom.

Podľa odborníkov je nutné pristupovať k tomuto údaju s veľkou opatrnosťou.

Ak by sa nemenil stav snehovej a ľadovej pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4792 metrov nad morom.

jupiter Čítajte aj Najväčšia búrka v našej slnečnej sústave sa mierne zrýchľuje

Dominanta Savojských Álp, ktorá leží na francúzsko-talianskych hraniciach, bola dlhú dobu označovaná za najvyššiu v Európe. Za súčasť starého kontinentu je ale považovaný tiež Kaukaz, kde sa týči hneď štyri hory vyššie ako v poradí piaty Mont Blanc. Najvyššou horou Európy by tak teda bol Elbrus s oficiálnou výškou 5642 metrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #ľudia #sneh #hora #Mont Blanc #zememerači #metre