V hubách v Nemecku našli stopy rádioaktivity z výbuchu v Černobyle

Až 95 percent vzoriek lesných húb pozbieraných v Nemecku v posledných šiestich rokoch obsahovalo rádioaktívne stopy pochádzajúce z výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle v roku 1986.

10.10.2021 21:13
hliva, huba, huby, hliva ustricová, peň Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Informoval o tom nemecký Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín (BVL), napísala agentúra Reuters.

Zvýšená koncentrácia rádioaktívnych izotopov cézia – cézium 137 a cézium 134 – je charakteristická práve pre výbuch v Černobyle. Stopy týchto izotopov boli nájdené hlavne na juhu Nemecka.

Angela Merkelová Čítajte aj V Nemecku majú jazdeckú sochu Angely Merkelovej, vzišla z 3D tlačiarne

Žiadna zo 74 testovaných vzoriek však nepresiahla zákonný limit rádioaktivity 600 becquerelov na kilogram. BVL vysvetlila, že rádioaktívny materiál sa vyskytuje v lesoch preto, že lesné ekosystémy recyklujú živiny z pôdy. Práve preto voľne rastúce huby vykazujú kontamináciu dlhšie ako poľnohospodárske plodiny.

Facebook / WhatsApp / Instagram / Čítajte aj Facebook a jeho služby zažili ďalší väčší výpadok

K nehode v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti Ukrajiny, došlo 26. apríla 1986. Explózia štvrtého bloku elektrárne bola doteraz najväčšou katastrofou v dejinách jadrovej energetiky, pri ktorej sa do atmosféry uvoľnilo niekoľko ton rádioaktívneho odpadu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #rádioaktivita #Černobyľ #huby