V Jeruzaleme majú hovoriaci kôš, po vhodení odpadkov poďakuje

Ľuďom, ktorí by chceli počuť pochvalu za to, že po uliciach nepohadzujú odpadky, sa zrejme bude páčiť kôš, ktorý stojí pri jednej z jeruzalemských autobusových zastávok.

14.10.2021 21:28
debata

Po vhodení odpadkov sa z neho totiž detským hláskom ozve „veľmi vám ďakujem“, píše agentúra AP.

Hovoriaci kôš je súčasťou iniciatívy miestnych obyvateľov, ktorí chcú mať čistú štvrť. Jeruzalem je spájaný predovšetkým s posvätnými miestami židov, kresťanov a moslimov. Mesto s takmer miliónom obyvateľov má však aj svoju tienistú stránku: časté dopravné zápchy, výmole a pohodené odpadky. Vedenie mesta iniciatívu za čisté ulice podľa AP podporuje.

Moderné odpadkové koše, ktoré sa objavili aj v niektorých európskych mestách, vrátane Londýna či Berlína, sú vybavené solárnymi panelmi a senzormi. Po vhodení akéhokoľvek odpadku sa z nich ozve chvála formou nahraného hlasu či rôznych zvukov.

„Naša štvrť je špinavá a chceme s tým niečo robiť,“ uviedla miestna obyvateľka a umelkyňa Talja Tomerová. „Chceme čisté ulice, ktoré vyzerajú pekne a ktorými je príjemné sa prechádzať,“ dodala žena, ktorá sa venuje pouličnému umeniu.

Prevádzka hovoriaceho odpadkového koša v Jeruzaleme má ale aj svoje špecifiká. Každý piatok večer pri zotmení dobrovoľník elektroniku v koši vypne, aby dodržal židovský šabat, ktorý je venovaný odpočinku.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #jeruzalem #odpadky #odpadkový kôš