Každému piatemu vtáčiemu druhu v Európe hrozí vyhynutie

Každý piaty vtáčí druh v Európe je ohrozený vyhynutím a až u tretiny vtáčích druhov žijúcich v Európe bol zaznamenaný pokles populácií, za čo môže najmä úbytok biotopov.

20.10.2021 06:00
vtáky, vtáci, sťahovanie, teplé krajiny, hus Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z aktualizovaného Európskeho Červeného zoznamu vtákov 2021, ktorý zverejnila environmentálna organizácia BirdLife International. Agentúru TASR o tom informovala Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko.

Aktuálne v poradí štvrté hodnotenie nadväzuje na predchádzajúce verzie vydané v rokoch 1994, 2004 a 2015. V porovnaní s posledným vydaným Červeným zoznamom (2015) sa stav nezlepšil. Pomer zastúpenia druhov v jednotlivých kategóriách ohrozenia zostal veľmi podobný. Pohoršilo si 37 druhov. Zo správy okrem iného tiež vyplýva, že v Európe sú najohrozenejšími a najrýchlejšie ubúdajúcimi skupinami vtákov zúbkozobce, morské vtáky, brodivé vtáky a dravce.

hepatitída typu B, baktérie, vírus, zdravie Čítajte aj Vírus žltačky trápil už ľudí v praveku. Jeho vývoj má vplyv aj na dnešnú dobu

Za hlavné príčiny poklesu vtáčích populácií v európskych podmienkach sú okrem iných považované najmä rozsiahle zmeny vo využívaní pôdy, znečistenie vnútrozemských vôd, intenzívne poľnohospodárstvo či nadmerné využívanie morských zdrojov.

„V novom Červenom zozname Európy sú aj druhy hniezdiace na Slovensku. Z nich najviac ohrozený je sokol rároh, ktorý vzácne hniezdi v nížinách západného a východného Slovenska,“ uviedol v súvislosti so situáciou na Slovensku riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Brid­Life Slovensko Miroslav Demko.

Zároveň doplnil, že v červenom zozname sú aj druhy, ktoré bývali na našich poliach alebo lúkach bežné, avšak ich početnosť nebezpečne klesá najmä v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva. Medzi tieto druhy patrí napríklad cíbik chochlatý, kalužiak červenonohý alebo prepelica poľná.

Pozitívnou črtou správy je, že vďaka ochranárskym aktivitám si na európskej úrovni polepšil druh haja červená (Milvus milvus) a hýľ azorský.

baktérie, tuberkulóza, očkovanie Čítajte aj Pre pandémiu covidu je vo svete znova na vzostupe tuberkulóza

Európsky Červený zoznam vtákov 2021 prehodnocuje riziko regionálneho vyhynutia u 544 vtáčích druhov vo viac ako 50 krajinách a teritóriách v Európe. Zhodnotenie prebehlo na základe údajov zozbieraných tisíckami odborníkov aj dobrovoľníkov v celej Európe. Na základe aktuálnych údajov sú druhy zaradené do kategórií ohrozenosti podľa medzinárodných kritérií Červeného zoznamu Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Vtáci #biotop #vtáčí druh