Africké ľadovce zmiznú do 20 rokov

Africké ľadovce do 20 rokov kvôli klimatickej zmene zmiznú. Vo svojej správe to oznámila Svetová meteorologická organizácia (WMO).

27.10.2021 20:00
Kilimandžáro, Tanzánia, slon, Afrika Foto:
Kilimandžáro
debata (5)

Zaoberala sa v nej budúcnosťou afrického kontinentu, ktorý ku globálnemu otepľovaniu prispieva najmenej, ale bude ním trpieť najviac.

WMO správu zverejnila pred klimatickou konferenciou, ktorá začne 31. októbra v Glasgowe. Vyplýva z nej, že Afrika s 1,3 miliardami obyvateľov sa otepľuje viac a rýchlejšie, než je priemer vo zvyšku sveta, a je klimatickou zmenou „krajne ohrozená“. Pritom 54 afrických štátov sa na emisiách plynov, ktoré otepľovanie spôsobujú, podieľa len zo štyroch percent.

SR Akčný deň / študenti / klimatické zmeny / protest / Čítajte aj Viac ako 99,9 percenta vedcov sa zhoduje, že človek ovplyvňuje klímu

V prípade ubúdania ľadovcov sa správa opiera o situáciu na Kilimandžáre, v pohorí Mount Kenya a východoafrických horách Rwenzori presahujúcich výšku 5000 metrov nad morom. Tamojšie ľadovce „teraz ubúdajú rýchlejšie, než je priemer inde, ak to bude takto pokračovať, ľad tam po roku 2040 zmizne,“ uvádza WMO.

Jej generálny tajomník Petteri Taalas povedal, že v Afrike sú milióny ľudí v ohrození kvôli presunom, hladu a klimatickým šokom. Odhady ekonomického vplyvu na africké krajiny sa líšia, ale v subsaharskej časti môžu klimatické zmeny do roku 2050 priniesť zníženie hrubého domáceho produktu o tri percentá.

Švajčiarsko, ľadovec, ľad Čítajte aj Švajčiarske ľadovce sa napriek dobrým tohtoročným podmienkam ďalej topia

Popredná africká agronómka z Komisie Africkej únie Josefa Sacková upozornila, že sa nielen menia fyzické podmienky, ale pribúda tiež ľudí, ktorí tým trpia. Ak sa podľa nej nič nezmení, bude do roku 2030 „mimoriadnemu suchu, záplavám a extrémnemu teplu čeliť 118 miliónov chudobných Afričanov“. Mnohí budú musieť denne vystačiť len s necelými dvoma dolármi. OSN už upozornila, že na Madagaskare v Indickom oceáne klimatické zmeny spôsobia hladomor.

Napriek týmto hrozbám je africký kontinent v porovnaní s bohatšími štátmi menej zastúpený na medzinárodných klimatických konferenciách a má menší podiel na vedeckej práci Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC).

vtáky, vtáci, sťahovanie, teplé krajiny, hus Čítajte aj Každému piatemu vtáčiemu druhu v Európe hrozí vyhynutie

K splneniu svojich klimatických cieľov bude podľa Taalasa Afrika potrebovať bilióny dolárov. „Ročné výdavky na prispôsobenie sa klimatickým zmenám v Afrike stúpnu do roku 2050 na 50 miliárd dolárov, aj keď budeme predpokladať, že sa podarí splniť medzinárodný cieľ držať otepľovanie pod dvomi stupňami Celzia,“ povedal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #Afrika #vedci #výskum #globálne otepľovanie #klimatická zmena