Nórski archeológovia našli po siedmich rokoch druhú lyžu z doby železnej do páru

Dve lyže z jedného páru pochádzajúce z doby železnej pred 1300 rokmi sa znovu stretli vďaka objavu archeológov v ľadom pokrytých nórskych horách, ktorí po siedmich rokoch od objavu prvej lyže objavili aj jej pôvodnú družku.

29.10.2021 20:00
debata (1)

V roku 2014 skupina glaciálnych archeológov nazvaná Tajomstvo ľadu (Secrets of Ice) našla osamelú lyžu v ľadovom poli Digervarden v Národnom parku Reinheimen v južnom Nórsku.

Napriek starobe bola lyža v ľade dobre uchovaná vrátane pôvodného viazania. V tom čase to bola jedna z dvoch lyží s dochovaným viazaním, ktoré boli staršie ako tisíc rokov.

Tím sledoval ľadové pole ďalších sedem rokov a dúfal, že topiaci ľad odhalí chýbajúcu druhú lyžu. Trpezlivosť sa mu vyplatila – tento rok v septembri bádatelia uvideli druhú lyžu len päť metrov od miesta, kde sa našla tá prvá.

„Nová lyža je ešte lepšie zachovaná ako prvá!“ uviedol Lars Pilo, glaciálny archeológ a redaktor webovej stránky skupiny Tajomstvo ľadu. „Je to neuveriteľný nález.“

Avšak dostať druhú lyžu z doby železnej do laboratória nebola jednoduchá úloha. Potom, ako satelitné údaje ukázali značné topenie ľadu v danej oblasti, vydal sa tím na výpravu do hôr. Vedci vystúpali po svahu a našli druhú lyžu, ale nemali správne nástroje, aby ju bezpečne vyslobodili z ľadu. Ďalší postup zmarila jesenná búrka, ktorá celú oblasť zasypala prívalom snehu.

Vedci sa na miesto vrátili znovu na konci septembra a tentoraz už boli pripravení – mali sekerky na ľad, plynové variče i materiál na zabalenie lyže na spiatočnú cestu.

bez-nazvu-61779c483d172 Čítajte aj Archeológovia odkryli pri Opave zachované predhistorické ľudské kostry

Po trojhodinovom výstupe našli lyžu pod 30-centimetrovou vrstvou snehu s pomocou GPS lokátora. Odmiesť sneh bolo jednoduché, ale lyža bola zaborená v pevnom zovretí ľadu. Preto musel tím opatrne použiť sekáčiky na ľad a vodu ohriatu na varičoch.

Obe lyže sú staršie ako z vikingského obdobia (793 až 1066). Sú široké, s vyvýšeným drevom v mieste viazania. Obe sú tiež asi rovnako veľké – asi 187 centimetrov dlhé a 17 centimetrov široké.

j AZ3o Gx Q-640x400 Čítajte aj Potápač našiel na dne mora meč z obdobia križiackych výprav

Viazanie je z troch skrútených kúskov brezy, koženého pásika a drevenej západky. Miesto pod viazaním novo objavenej lyže vyzerá, že ho niekto opravoval, čo dokazuje, že boli lyže používané, než skončili pred 1300 rokmi v ľade.

Čo sa stalo s majiteľom lyží, sa dá len ťažko odhadnúť. Podľa ďalších nájdených artefaktov bývala táto horská oblasť miestom lovu sobov. Niekoľko kamenných mohýl tiež poukazuje na to, že tadiaľ mohol viesť chodník na druhú stranu hôr. Takže majiteľom mohol byť lovec, pútnik, alebo oboje. Mohla ho zmiesť lavína alebo sa mohol stať obeťou iného nešťastia. Vylúčená nie je ani možnosť, že nechal lyže sám na mieste, keď sa mu pokazilo viazanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #objav #Nórsko #vedci #lyža