V Paríži vydražili fosíliu triceratopsa za 5,5 milióna eur

V parížskej aukčnej sieni Druot dnes vydražili fosíliu doteraz najväčšieho nájdeného triceratopsa za 5,5 milióna eur.

21.10.2021 17:01
BIG JOHN 02 Foto:
debata

Cena vrátane provízie je 6,65 milióna eur. Výsledná suma je takmer štyrikrát vyššia, ako aukčná sieň pôvodne odhadovala. Pred aukciou si pôsobivého bylinožravca s tromi rohami mohli záujemcovia pozrieť vo francúzskej metropole.

Triceratops prezývaný „Big John“ (Veľký John) brázdil krajinu dnešnej Južnej Dakoty pred viac ako 66 miliónmi rokov.

Paleontológovia prvé kosti našli v tomto americkom štáte v roku 2014 a v nasledujúcich rokoch odkryli 60 percent jeho kostry takmer kompletne.

Dnes vydražená kostra má na dĺžku viac ako sedem metrov, bezmála tretinu tvorí len samotná hlava. Lebka Veľkého Johna, pomenovaného po majiteľovi pozemku, kde sa viac ako 200 kostí tohto dinosaura našlo, váži viac ako 700 kilogramov. Na šírku má dva metre. Je na nej veľká rana, ktorú bylinožravcovi podľa všetkého zasadil niektorý z jeho rivalov, uvádza paleontológ Iacopo Briano. Podľa odborníka je fosília asi o päť až desať percent väčšia než iné nájdené exempláre tohto druhu.

Paleontológ Walter Stein prvé kosti objavil v roku 2014, ich kompletné vyslobodenie zo zeme trvalo ďalší rok. Talianske laboratórium Zoic, špecializujúce sa na prácu s dinosaurími pozostatkami, ich pripravovalo pre aukciu až do tohto roku.

Dopyt po dinosaurích fosíliách je podľa expertov stále vysoký, čo ich cenu ženie nahor.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Francúzsko #Paríž #fosília #aukčná sieň