Na západnom pobreží Francúzska sa premnožili chobotnice, rybári ich majú plné siete

Keď sa tento rok na jeseň rybári z La Rochelle v západnom Francúzsku vracajú do prístavu, či už lovili pri pobreží alebo na otvorenom mori, všetci prichádzajú s rovnakým úlovkom - ich siete sú plné chobotníc.

26.10.2021 06:00
debata

V predchádzajúcich rokoch sa objavovali v jednotkách kusov, tento rok ich sú doslova tony. Situácia je rovnaká na celom pobreží už od jari tohto roka a početné populácie nenásytných tvorov môžu mať vplyv aj na ďalšie morské živočíchy ako ustrice alebo kraby, ktoré sú ich potravou, píše AFP.

„Vlani sme za celú rybárskej sezóne priviezli tri alebo štyri chobotnice, občas sme videli nejakú preplávať okolo. Od jari je to ale úplná explózia. Podľa toho, koľko ich lode privezú na breh, tak na dne mora musí byť naozaj husto,“ povedal Philippe Micheau, predseda výboru pre rybolov v departemente Charente-Maritime. „Za viac ako 30 rokov rybolovu som niečo také nevidel,“ dodal.

apokalypsa, občianska vojna, nepokoje, klimatické zmeny, globálne otepľovanie Čítajte aj Koncentrácie skleníkových plynov dosiahli vlani rekordné hodnoty

Vlani od začiatku januára do polovice októbra rybári vylovili 375 kilogramov chobotníc, o rok skôr za rovnaké obdobie to bolo 1051 kilogramov. Tento rok už rybári priviezli 27,3 ton týchto hlavonožcov, vypočítava Pascal Bouillaud, riaditeľ prístavu v La Rochelle.

Predtým boli chobotnice len na otvorenom mori, ale v poslednom čase ich je stále viac aj v plytkých vodách medzi blízkymi ostrovmi a pobrežím. Ich prítomnosť v týchto končinách je o to nebezpečnejšia, že plytké teplé vody fungujú ako liaheň pre mnohé druhy morskej fauny a nenásytné chobotnice plienia mladé populácie, vysvetľuje Paco Bustamante, výskumník z La Rochelle. Najohrozenejšie sú mäkkýše ako slávky a ustrice alebo kraby.

SR Akčný deň / študenti / klimatické zmeny / protest / Čítajte aj Viac ako 99,9 percenta vedcov sa zhoduje, že človek ovplyvňuje klímu

Finančné dôsledky premnožených chobotníc na rybárov sú rôzne. Zatiaľ čo tí, ktorí lovia do košov, prídu o úlovky, rybári so sieťami ich majú plné, ale nie rýb, ale chobotníc. Tie však môžu rovnako dobre predať, pretože je po nich v gastronómii dopyt, predávajú sa za šesť až osem eur za kilogram. Vo Francúzsku nie sú natoľko obľúbené, o to väčší dopyt po nich je v Španielsku, v Portugalsku a v Taliansku.

Chobotnice žijú pomerne krátko, približne dva roky, a veľmi rýchlo sa vyvíjajú. „Keď je chladný rok, je ich menej. Po teplom roku, ako bol ten tohtoročný, ich prežije oveľa viac,“ vysvetľuje Bustamante.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #živočíchy #oceán #chobotnica #ustrice