Dlhovekosť niektorých dinosaurov mohla prameniť z ich života v stáde

Niektorí z prvých dinosaurov žili v stádach a toto sociálne správanie mohlo byť jedným z kľúčových faktorov ich dlhovekosti.

05.11.2021 06:00
dinosaurus, asteroid Foto:
Ilustračné foto.
debata

Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Európskeho synchrotrónového radiačného zariadenia (ESRF), ktoré skúmalo fosílie vyhynutých bylinožravcov.

Analýza pomocou röntgenových lúčov 30 skamenených vajíčok z veľkého a 190 miliónov rokov starého hniezda, ktoré bádatelia objavili v roku 2000 v argentínskom regióne Patagónie, odhalila prítomnosť jediného druhu – obrieho bylinožravca s dlhým krkom, ktorý nesie latinský názov Mussaurus patagonicus. Patril medzi sauropodomorfných dinosaurov, ktorí sa postupne vyvinuli v najväčšie suchozemské živočíchy všetkých čias.

Kôň / Kone / Čítajte aj Vedci odhalili pôvod moderných domácich koní

„Tento objav preukazuje, že všetky skameneliny nájdené na mieste rozmnožovania patrili k rovnakému druhu dinosaura,“ uviedlo ESRF, podľa ktorého to znamená, že tento druh žil v kolóniách a prejavoval znaky sociálneho správania. Výskum navyše ukázal, že dinosaury sa na miesto niekoľkokrát po sebe vrátili za účelom rozmnožovania.

Kostry dinosaurov boli v mieste patagonského náleziska zoskupené podľa veku, čo podľa vedcov znamená, že tieto zvieratá utvárali stáda mladých jedincov a všeobecne sa pohybovali vo veľmi dobre organizovaných skupinách.

lyza Čítajte aj Nórski archeológovia našli po siedmich rokoch druhú lyžu z doby železnej do páru

„Ide o najstarší dôkaz tohto typu komplexného sociálneho správania u primitívneho dinosaura, ktorý umožňuje posunúť datovanie takéhoto konania o 40 miliónov rokov skôr,“ uviedlo ESFR.

„Táto štúdia s ohľadom na dlhovekosť rodu Mussaurus naznačuje, že ich sociálne správanie a ochrana mladých jedincov by mohli vysvetľovať, prečo boli tieto dinosaury také bežné na všetkých kontinentoch,“ povedal argentínsky paleontológ Diego Pol z argentínskej štátnej agentúry CONICET.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #výskum #bylinožravce #skameneliny #vyhynutie dinosaurov #suchozemské živočíchy