V Londýne je dvakrát viac sôch zvierat ako žien, tvrdí štúdia

V Londýne je dvakrát viac sôch zvierat ako známych žien. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval The Guardian.

07.11.2021 06:00
Londýn, socha, Greenwich, Jurij Gagarin Foto:
V Greenwichi juhovýchodne od Londýna sa nachádza socha Gagarina od roku 2013. Umelecké dielo zo zinku má výšku 3,5 metra. Prvého kozmonauta zobrazuje stojaceho na zemeguli. Sochu darovalo Rusko Británii pri príležitosti 50. výročia Gagarinovho letu do kozmu (od júla 2011 bola dočasne umiestnená v Londýne). Greenwich vybrali Briti napokon preto, lebo Gagarin sa tam stretol na pôde observatória s vtedajším britským premiérom Haroldom Macmillanom.
debata

Starosta mesta Sadiq Khan oznámil, že nechá vytvoriť nový mestský fond, v ktorom bude k dispozícii jeden milión libier a ktorý má podporiť rozmanitosť verejných priestranstiev v britskej metropole.

Z výskumu vyplýva, že asi 20,5 percenta z približne 1500 londýnskych sôch je venovaných známym mužom a iba štyri percentá známym ženám. Skulptúr, ktoré zobrazujú zvieratá, je dvakrát viac ako umeleckých zobrazení preslávených žien. Iba jedno percento sôch je venované ľuďom inej ako bielej pleti.

Štúdiu, ktorá je súčasťou výskumného projektu vedeného charitatívnou organizáciou Art UK, čiastočne sponzorovala londýnska radnica. Ide o prvý odborný audit skulptúr a pamiatok v hlavnom meste.

Sochy obchodníkov s otrokmi a ďalších historických postáv sa minulý rok stali v Británii a aj v Spojených štátoch terčom kritiky hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) a súvisiacich protestov proti rasovej diskriminácii, ktoré spustila smrť amerického černocha Georgea Floyda pri policajnom zákroku. Londýnsky starosta na kritiku zareagoval vytvorením komisie, ktorá má rôznorodosť Londýna zlepšiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #žena #štúdia #výskum #socha #zviera #metropola