Ťažné vtáky trávia v Európe viac času, niektoré by mohli prestať migrovať

Sťahovavé vtáky trávia v Európe dlhšie obdobie ako v minulosti, vyplýva z novej štúdie vedcov z univerzity v Durhame. Podľa odborníkov to vzbudzuje otázky, či niektoré prestanú v zime podnikať cesty do teplejších krajín, napísal server BBC.

02.11.2021 20:00
vtáky, vtáci, sťahovanie, teplé krajiny, hus Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niektoré druhy sťahovavých vtákov, ktoré prelietavajú cez Saharu, trávia vo svojich európskych hniezdiskách až o 60 dní dlhšie ako v minulosti, uvádza štúdia publikovaná v odbornom časopise Global Change Biology.

Vedci analyzovali údaje zozbierané za 50 rokov v africkom štáte Gambia a na britskom území Gibraltár, a skúmali rozdiely v dátumoch príletov a odletov ťažných vtákov z týchto lokalít. Medzi druhy, ktoré podľa nich možno prestanú migrovať, patrí napríklad trasochvost či slávik obyčajný.

Machu Picchu Čítajte aj Archeológovia objavili v Mexiku takmer nedotknuté mayské kanoe

Zatiaľ čo predtým sa predpokladalo, že vtáky si načasujú odlet do teplejších krajín podľa dĺžky dňa, výsledky štúdie podľa hovorcu univerzity v Durhame naznačujú, že operenci robia „jemnejšie rozhodnutie“ v závislosti od faktorov, ako sú zmeny klímy a dostupnej vegetácie.

„Ak budú pokračovať trendy, ktoré sme zaznamenali v tejto štúdii, potom možno časom uvidíme, že niektoré vtáky nebudú tráviť čas v subsaharskej Afrike a namiesto toho budú celý rok v Európe,“ uviedol hlavný autor štúdie Kieran Lawrence z oddelenia biologických vied v Durhame.

tuleň Čítajte aj Štúdia potvrdzuje, že žraloky si pri útoku pomýlia surferov s tuleňmi

„Zmeny v migračných návykoch, ktoré už teraz pozorujeme, by mohli viesť k dlhším obdobiam rozmnožovania u týchto druhov, a tiež by mohli mať vedľajšie účinky na ďalšie druhy v Spojenom kráľovstve aj v ich tradičných zimoviskách,“ povedal Lawrence. Pokiaľ vtáky prestanú migrovať, mohlo by to podľa Lawrencea prispieť ku konkurenčnému boju o potravu v jesenných a zimných mesiacoch. V Afrike by mohla mať strata operencov dopady na miestne ekosystémy, napríklad na konzumáciu hmyzu, rozptyl semien a opelenie.

Na výskume sa podieľal aj vedec Stephen Willis. Ten uviedol, že jeho tím vyvinie nový model, ktorý bude simulovať migráciu vtákov a budúce scenáre.

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #zima #sťahovavé vtáky #migrovať #teplé krajiny #odlietanie do teplých krajín