Vedci objavili v Alpách nanoplasty, ktoré sa tam dostali z miest vetrom

Vedci z Utrechtskej univerzity (UU) v Holandsku objavili v rakúskych Alpách nanoplasty, ktoré sa tam preniesli vetrom z veľkých európskych miest.

03.11.2021 20:00
Alpy / Hory / Pohorie / Príroda / Foto: ,
debata (3)

To podľa vedcov môže znamenať, že v ovzduší miest sa nachádzajú ohniská nanoplastov. Výskum bol zverejnený v databáze ScienceDirect.

Skupina vedcov objavila nanoplasty vo vysokej nadmorskej výške v okolí meteorologickej stanice na hore Hoher Sonnblick v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko. Je to prvý takýto objav v tejto oblasti, uvádza sa tlačovej správe univerzity.

Výskumníci odoberali vzorky snehu a ľadu s cieľom nájsť organické častice. Sneh a ľad odparovali a zvyšok pálili, aby tak mohli analyzovať výpary.

káva, usadenina Čítajte aj Vo Fínsku vyvinuli novú metódu pestovania "udržateľnej" kávy

„Nečakane to smrdelo ako horiace plasty,“ povedal vedúci výskumného tímu Dušan Materič z Ústavu výskumu morí a atmosféry (IMAR) na Utrechtskej univerzite.

Experti zaznamenali prítomnosť viacerých druhov plastov, z ktorých väčšinu tvorili polypropylén a polyetylénteref­talát. Čiastočky plastov boli menšie než 200 nanometrov, čo je výrazne menej než plasty nájdené počas predchádzajúcich výskumov.

„Je vysoko nepravdepodobné, že by tieto nanoplasty pochádzali z miestnych neobývaných alpských oblastí,“ povedal Materič.

fotografovanie, selfie, groufie, dovolenka, leto, fotenie, fotky Čítajte aj Skladovanie fotiek, videí a mailov prispieva ku klimatickej kríze

Jeho tím objavil koreláciu medzi vysokou koncentráciou nanoplastov a vetrom vejúcim smerom z veľkých európskych miest najmä z priemyselnej oblasti Porúrie v Nemecku, ale aj z Holandska, Paríža či Londýna.

Ďalšie skúmanie podľa jeho slov potvrdilo domnienku, že nanoplasty sú naozaj prenášané vzduchom z mestských oblasti.

„Je to znepokojujúce, pretože to môže znamenať, že v našich mestách sú ohniská nanoplastov. Tie sa môžu nachádzať i vo vzduchu, ktorý dýchame,“ povedal. Vedci v tejto súvislosti uskutočňujú ďalší výskum.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa #Alpy #vedci #výskum #nanoplasty