Blednutie nezasiahlo iba dve percentá Veľkej koralovej bariéry

Nová štúdia austrálskej Univerzity Jamesa Cooka (JCU) prišla prvýkrát s informáciou, že iba dve percentá Veľkej koralovej bariéry nezasiahlo od roku 1998, ktorý je jedným z najteplejších zaznamenaných rokov na planéte, blednutie.

15.11.2021 06:00
Veľký bariérový útes, Austrália, koraly, ryby,... Foto:
Veľký bariérový útes
debata

Podľa štúdie však bariéra môže a dokáže prežiť, ak sa podarí naplniť cieľ o obmedzení globálneho otepľovania na 1,5 °C oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie.

JCU sa v štúdii zaoberala rôznymi katastrofami, ktoré Veľkú koralovú bariéru doteraz zasiahli. Podľa vedúceho štúdie profesora Terryho Hughesa sa zloženie koralov bariéry tak či tak zmení, avšak tento ekosystém môže stále prosperovať, ak svet udrží globálne otepľovanie na úrovni 1,5 stupňa Celzia.

FDxv MVYXo BAjms3 Čítajte aj Prvé pevniny sa z morí vynorili skôr, než sa predpokladalo

„Ak sa priemerná svetová teplota zvýši o tri alebo štyri stupne, k čomu momentálne, bohužiaľ, smerujeme, tak z Veľkej koralovej bariéry alebo akéhokoľvek iného koralového útesu v trópoch veľa neostane,“ uviedol Hughes.

Blednutie koralov je reakciou na stres spôsobený prehriatím koralu počas vĺn tepla. Koraly pri blednutí strácajú farbu a musia bojovať o prežitie. Podľa štúdie vybledlo od roku 2016 najmenej osem percent tohto austrálskeho koralového útvaru, ktorý je tiež zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

„Dokonca aj tie najvzdialenejšie a najmenej dotknuté časti Veľkej koralovej bariéry zasiahlo aspoň raz výraznejšie blednutie,“ uviedol Hughes.

Alpy / Hory / Pohorie / Príroda / Čítajte aj Vedci objavili v Alpách nanoplasty, ktoré sa tam dostali z miest vetrom

Štúdia tiež zistila, že koraly sa dokážu prispôsobiť a môžu si vybudovať väčšiu toleranciu voči teplu, ak jednu z epizód „bielenia“ prežijú. Avšak k týmto epizódam dochádza stále častejšie a koraly tak majú menej času na to, aby sa po takejto udalosti zotavili.

Hughes preto kritizoval austrálsku vládu, ktorá sa podľa neho k problému blednutia Veľkého koralového útesu nestavia zodpovedne.

„Vláda stále vydávame povolenie na nové uhoľné bane… je to jednoducho nezodpovedné z hľadiska zodpovednosti, ktorú Austrália voči Veľkej koralovej bariére má,“ uviedol Hughes.

exoplanéta, vesmír, Zem, Čítajte aj Cirkumplanetárne disky nám môžu pomôcť objasniť vznik planét

Veľká koralová bariéra sa skladá z približne 3000 samostatných koralových útesov, ktoré sa tiahnu do dĺžky 2300 kilometrov. Tento rozsiahly ekosystém zabezpečuje zamestnanie asi 65 000 ľuďom, ktorí pracujú v turizme zameranom na koralové útesy. Celosvetovo sú na prežití koralových útesov závislé stovky miliónov ľudí, ktorých živobytie a potravinová bezpečnosť závisí od útesov.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #Austrália #Veľká koralová bariéra