Opustená fenka z Ruska dostala protézy z 3D tlačiarne na všetky štyri labky

Pôvodne opustená a týraná ruská fenka môže opäť behať, a to vďaka úsiliu dobrovoľníkov a novosibírskemu veterinárovi, ktorý jej pri náročnej a nákladnej operácii financovanej z internetovej zbierky nasadil protézy na všetky štyri labky.

20.11.2021 18:07
debata (14)

Monikine nové labky boli vytlačené na 3D tlačiarni, sú zhotovené z titánovej zliatiny a potiahnuté špeciálnou vrstvou, vďaka ktorej implantát vyzerá ako skutočná kosť, uviedol server Meduza.

Monika podstúpila operáciu pred dvoma týždňami a zatiaľ je ešte unavená a bojazlivá, mala ale obrovské šťastie. Keď ju totiž objavili v decembri 2020 v lese v Krasnodare na juhozápade Ruska, mala namiesto nôh len skrvavené rany.

„Nikto nevie, čo sa jej stalo, ale dobrovoľníci sa domnievajú, že jej niekto krutý nohy odrezal,“ povedal agentúre AFP Sergej Gorškov, 33-ročný veterinár, ktorý stojí za úspešnou operáciou.

Také zvieratá sú obvykle utratené, ale krasnodarskí ochrancovia zvierat urobili pre Moniku všetko, čo bolo v ich silách. Dobrovoľníci zistili všetky potrebné informácie, vybrali peniaze na protézy a spojili sa s Gorškovom, ktorý už predtým vykonal rovnakú operáciu u dvoch mačiek.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #veterinár #zviera #fenka #protézy