Konšpirátori prechádzajú od popierania pandémie k popieraniu klimatickej zmeny

Pandémia covidu-19 priniesla na sociálnych sieťach záplavu nedôveryhodných informácií a konšpiračných teórií, ktoré najrôznejší aktéri šíria naprieč platformami.

01.12.2021 06:00
klimaticke zmeny Foto:
debata (2)

Toto internetové hnutie v poslednej dobe prechádza ďalšou zmenou a jeho členovia sa čoraz viac venujú údajným nepravdám o klimatických zmenách. Uviedla to spravodajská spoločnosť BBC, ktorá popisuje aj dopady sprisahaneckých teórií na osobné životy stúpencov.

Jedným z tých, ktorí dnes veria, že „covidová a klimatická propaganda“ sú súčasťou rovnakého nekalého plánu, je britský rodák Matthew, ktorý posledných 20 rokov žije na Novom Zélande. Keď začal mať výhrady voči prísnym protiepidemickým opatreniam miestnej vlády, hľadal odpovede a podobne zmýšľajúcich ľudí na sociálnych sieťach a stal sa členom skupín, v ktorých okrem kritiky rúšok a vakcín kolovali aj nepodložené konšpiračné teórie o globálnych sprisahaniach za covidom-19. Teraz tieto kruhy zdieľajú nielen zavádzajúce tvrdenia o pandémii, ale aj o klimatickej zme­ne.

chobotnica, chobotnice, vajíčka, more Čítajte aj Chobotnice, kraby či homáre chcú v Británii dať na zoznam cítiacich tvorov

„Celá táto kampaň strachu a propagandy je snahou pokúsiť sa pretlačiť určitú agendu,“ myslí si Matthew. „Nezáleží na tom, či ide o klimatické zmeny alebo o vírus alebo niečo iné,“ hovorí otec deväťročnej dcéry.

Jeho prípad je súčasťou širšieho trendu. Skupiny odporcov uzáver a vakcín na komunikačnej platforme Telegram, ktoré sa kedysi venovali výhradne pandémii, teraz vnášajú rovnaké konšpiračné príbehy do debát o klíme. Príspevky pritom zachádzajú ďaleko za úroveň politických polemík a sú plné nepresných informácií, vymyslených správ a pseudovedy.

„Terminológia spojená s covidovými opatreniami je čoraz viac využívaná na rozdúchávanie strachu a mobilizáciu proti klimatickým opatreniam,“ uviedla Jennie Kingová z výskumného ústavu Institute for Strategic Dialogue (ISD), ktorý mapuje trendy šírenia dezinformácií. Pri súčasnom posune podľa nej samotná klimatická politika nie je zas taká dôležitá. „Ide o to, že vám to umožňuje témy ako moc, osobná sloboda, kontrola nad vlastným osudom, strata tradičného životného štýlu, všetky tieto myšlienky šikovne dostať k oveľa širšiemu publiku,“ povedala Kingová.

Panamsky prieplav, lode, Čítajte aj Pred 120 rokmi získali USA právo na výstavbu Panamského prieplavu

Medzi skupinami, ktoré sa uvedených konceptov chopili, je aj sieť s názvom White Rose („biela ruža“), ktorá pôsobí po celom svete a oslovila aj Matthewa. „Je to taká decentralizovaná komunitná organizácia, takže možno dostanete nálepky a potom ich dávate na stĺpy,“ povedal. Spomínané nálepky mávajú konšpiračný obsah namierený proti rúškam alebo vakcínam, vrátane nepravdivých tvrdení ako napríklad: „Žiadna pandémia nie je“. Hoci Matthew považuje niektoré zo špekulácií, ktoré sa objavujú na internete, za príliš divoké, domnieva sa, že dochádza k spájaniu „osobitných záujmov“ v podaní „vlád a veľkých korporácií“.

Tieto názory majú skutočný vplyv na jeho život a vytvárajú priekopy medzi ním a jeho najbližšími. Na rozhovor vedený cez internet sa Matthew schoval na koniec svojej záhrady, aby ho nepočula partnerka. Tiež povedal, že pre neho bolo nepríjemné, keď jeho dcéra nedávno musela v škole hovoriť o zmene klímy.

Skúsenosť z opačnej strany má Christine zo severoírskeho Belfastu, ktorá sa ako zdravotná sestra stará aj o pacientov s covidom. Jej priateľka počas pandémie začala veriť extrémnym tvrdeniam o chorobe aj o vakcínach a rovnako ako Matthew začala sledovať aktivity White Rose na lokálnej úrovni. Neskôr prepadla aj nepravdám o klimatickej zmene a napätie vo vzťahu narástlo do takej miery, že sa ho Christine rozhodla ukončiť.

dievčatko, covid-19, vírus, rúško Čítajte aj Virológ: Rúška budeme nosiť ešte niekoľko rokov, najmä v zime

„Je to šialené, strašidelné,“ hodnotila v rozhovore pred nočnou smenou v nemocnici. „Teraz verí, že klimatické zmeny nie sú skutočné a že všetko je súčasťou plánu na vyľudnenie Zeme a vyhladenie ľudstva,“ povedala o svojej bývalej partnerke.

S tým, ako pandémia postupuje, ako začínajú pôsobiť vakcíny a ako mnohé krajiny, predovšetkým tie bohaté, sa kúsok po kúsku blížia k normálnemu životu, pozorujú výskumníci posun od covidu smerom ku klimatickým zmenám naprieč rôznymi internetovými kruhmi. Jedným z prejavov, ktorý sledujú analytici z ISD, je slovné spojenie „klimatický lockdown“. Tým ľudia odkazujú na úplne nepodloženú predstavu, že v budúcnosti by sa mohli v rámci boja proti klimatickým zmenám zavádzať uzávery ako tie súvisiace s koronavírom. Klimatológovia sa domnievajú, že lockdowny nepredstavujú seriózne ekologické opatrenia. Aj preto, že prísne obmedzenia prijaté v boji proti pandémii viedli len k nepatrnému poklesu emisií skleníkových plynov.

Koronavírus / 2019-nCoV / Čítajte aj Prvým nakazeným koronavírusom bola predavačka z trhu v čínskom Wu-chane

Znepokojenie vyvolané covidom a plošnými uzávierkami však v kombinácii s nepravdivými tvrdeniami o týchto javoch položili základy pre šírenie nových konšpiračných teórií. Časti verejnosti sa zmocnil istý štýl uvažovania a títo ľudia všetky zlé správy zvádzajú na tajomné sprisahania mocných, než aby akceptovali skutočnosť ohľadom budúcnosti planéty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #klimatické zmeny #konšpirácie #pandémia #Covid-19