V andskom jazere Titicaca aj kvôli zmenám klímy ubúdajú ryby aj voda

V jazere Titicaca, ktoré leží vysoko v Andách medzi Peru a Bolíviou, ubúdajú ryby aj voda. Za niekoľko posledných desaťročí tam vyhynulo takmer 90 percent tamojších druhov rýb.

02.12.2021 06:00
titicaca Foto:
debata (1)

Situácia je taká vážna, že peruánsko-bolívijská vládna organizácia (ALT) spravujúca toto najvyššie položené splavné jazero sveta zvažuje na dva roky úplne zakázať tamojší rybolov, ktorý spolu s klimatickými zmenami ohrozuje ekosystém jazera.

„Sme v období dažďov a neprší,“ uviedla Orieta Floresová z jedného z projektov ALT, ktorý sa snaží okrem iného umelým oplodňovaním rybiek zachrániť tamojšie ohrozené druhy. Od roku 1993 v rámci tohto programu v laboratóriu takto oplodnili na 250 000 rýb.

Zachrániť sa snažia napríklad ohrozeného orestiasa žltého, pomenovaného podľa Orestésa, postavy z gréckej mytológie. V posledných šiestich dekádach podľa Floresovej vyhynulo najmenej 20 druhov orestiasov, ďalších šesť druhov je v ohrození.

Rybolov na jazere Titicaca, ktoré leží v nadmorskej výške asi 3800 metrov, je zdrojom obživy mnohých tamojších obyvateľov už niekoľko tisícročí. V jazere, ktorého rozloha je asi 8370 kilometrov štvorcových, lovili Urovia, ktorí žijú na rákosových ostrovčekoch plávajúcich po jazere, či Ajmarovia. Rybárčili tam najmä ženy, ktoré sa okrem toho venujú aj tradičným remeslám, napríklad tkaniu farebných textílií.

Okrem rybolovu sa obyvatelia pri jazere Titicaca živia aj z príjmov od turistov. Okrem plávajúcich ostrovov kmeňa Urov a ďalších miestnych jedinečností môžu turisti napríklad zájsť v peruánskom meste Puno na brehu jazera do malého múzea, ktoré vedie Diógenes Choquehuanca a v ktorom možno vidieť aj niektoré z tamojších ohrozených rýb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Ryby #Peru #klimatické zmeny #jazero #Andy #Titicaca