Vedci hľadajú spôsob ako komunikovať s veľrybami. Pomáha im umelá inteligencia

Neurónové siete môžu pomôcť pri hľadaní spôsobov, ako komunikovať s veľrybami. Vedci ich chcú využiť na dekódovanie zvukových signálov, ktoré veľryby používajú pri vzájomnom dorozumievaní sa.

28.11.2021 10:00
vorvaň Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Dnes už nie je problém porozumieť signálom a reči tela mnohých domácich miláčikov. Či už je to pes, ktorý kňučí a pýta si pozornosť alebo mačka, ktorá spokojne pradie, ľudia k pochopeniu “reči” zvierat nepotrebujú šiesty zmysel. Stále sú však na planéte živočíchy, ktorým ako ľudia nerozumieme. Jedným z mnohých príkladov sú veľryby, ktoré medzi sebou komunikujú pomocou zvláštnych klepotavých zvukov. Vedci z iniciatívy CETI sa rozhodli využiť najmodernejšie technológie a rozlúštiť, aké signály si medzi sebou veľryby, konkrétne vorvane tuponosé, posielajú.

Využiť pri tom chcú umelú inteligenciu a strojové učenie, ktoré sú už natoľko vyspelé, že by mali byť schopné analyzovať, porovnať a vyhodnotiť množstvo signálov a premeniť ich do ľudskej reči. Vedci chcú umelej inteligencii poskytnúť miliardy unikátnych nahrávok označovaných ako codas, ktoré by im mala následne pomôcť rozlúštiť. Doterajšie výskumy vyzerajú údajne sľubne. “Zdá sa, že (algoritmy) fungujú veľmi dobre, aj keď len pri relatívne jednoduchých úlohách,” uviedol Michael Bronstein z iniciatívy CETI. Problémom je, že doposiaľ vedci získali len menej než 100-tisíc “codas”. Veľkou výzvou je tiež spojiť ich do kontextu, bez ktorého analýza nemá zmysel. Zozbieranie takéhoto množstva dát môže trvať dlhé roky, keďže vorvane je potrebné pozorovať v ich prirodzenom prostredí.

“Ak výskumom zistíme, že máme pod nosom prakticky úplne novú civilizáciu, možno to zmení náš prístup k životnému prostrediu a prinúti nás mať voči nemu väčší rešpekt,” uviedol M. Bronstein.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #strojové učenie #veľryby #vorvaň tuponosý