Ľadovce v Himalájach sa topia najrýchlejšie na svete, tvrdia vedci

Ľadovce v Himalájach sa v dôsledku globálneho otepľovania roztápajú v "mimoriadnej miere" a rýchlejšie než kdekoľvek inde na svete. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Scientific Reports.

25.12.2021 06:00
everest, horolezci, himaláje Foto: ,
debata (6)

Roztápanie ľadovcov v Himalájach podľa vedcov ohrozuje dodávky vody pre takmer dve miliardy ľudí. Viac ľadovcov ako v Himalájach sa nachádza iba v Arktíde a Antarktíde, približuje DPA.

„Naše zistenia jasne ukazujú, že ľad sa teraz stráca z himalájskych ľadovcov rýchlosťou, ktorá je najmenej desaťkrát vyššia, ako je priemerná hodnota nameraná za posledné storočia,“ uviedol vedúci štúdie Jonathan Carrivick z Univerzity v Leedsi. Dodal, že „toto zaznamenané zrýchlenie tempa úbytku ľadovcov sa objavilo len v priebehu niekoľkých posledných desaťročí, čo sa zhoduje s klimatickými zmenami spôsobenými človekom“

ISON, kométa, hubblov teleskop, vesmír Čítajte aj Sviatky spestrí nebeské divadlo. Chýbať nebude ani vianočná kométa

Výskumníci tiež zistili, že ľadovce v Himalájach stratili 40 percent svojej plochy z toho veľkú časť od 70. rokov minulého storočia.

Ľadovce zásobujú vodou ľudí, ktorí žijú v horách a údoliach v blízkosti riek ako Ganga, Indus, Brahmaputra a mnohých ďalších.

ryba  svietiaca hlava  zelene oci Čítajte aj Priehľadná hlava a veľké zelené oči: Vedci natočili bizarne vyzerajúcu rybu

„Tento výskum je len posledným potvrdením toho, že tieto zmeny sa zrýchľujú a že budú mať zásadný vplyv na celé krajiny a regióny,“ povedal výskumník z Univerzity v Dundee a jeden zo spoluautorov štúdie Simon Cook.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #otepľovanie #vedci #výskum #klimatické zmeny #ľadovce #Himaláje