V Grónsku namerali o 20 až 30 stupňov vyššie teploty, než je sezónny priemer

Dánski meteorológovia v Grónsku v posledných dňoch namerali o 20 stupňov Celzia a v niektorých prípadoch až o 30 stupňov vyššie teploty, než je priemer pre toto ročné obdobie.

22.12.2021 17:03
debata (3)

Rozsiahle arktické územie na rozhraní Atlantického a Severného ľadového oceánu miestami zažilo aj teploty nad bodom mrazu, nikde však nepadol rekord. Informovala o tom agentúra AFP.

Diplopoda  mnohonozka vedci objav skamenelina Čítajte aj Vedci v Anglicku našli náhodou najväčšiu skamenelinu obrovskej prehistorickej mnohonôžky

V grónskej metropole Nuuk v pondelok namerali 13 stupňov Celzia, priemer pre tento deň je mínus 5,3 stupňa. V meste Qaanaaq na severozápade ostrova bolo 8,3 stupňa Celzia, obvykle tu býva okolo dvadsiatich pod nulou. Žiadna z nameraných hodnôt ale nie je rekordná, uviedol podľa AFP Dánsky meteorologický ústav (DMI).

„Jedným z dôvodov vysokých teplôt je meteorologický jav zvaný fén, teplý vietor, ktorý je na najväčšom ostrove sveta pomerne bežný,“ povedala agentúre AFP klimatologička z DMI Caroline Drostová Jensenová. „Je však trochu neobvyklé, že sa vyskytuje na takom veľkom území a tak dlho,“ dodala. Teplé počasie je teraz na väčšine západného a časti východného pobrežia Grónska.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

V Arktíde je podľa AFP otepľovanie trikrát rýchlejšie ako na iných častiach Zeme. Tento rok v lete Grónsko zažilo nebývale vysoké teploty, zhruba desať stupňov nad dlhodobým priemerom. Horúco vyvolalo topenie ľadovca, z ktorého mizlo každý deň osem miliárd ton, čo je dvakrát viac ako obvykle. V polovici augusta potom na najvyššej hore Grónska v 3216 metroch nad morom prvýkrát v dejinách pršalo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #teplota #grónsko #meteorológovia