Vtáčí spev a trilkot sa dostali do prvej päťky austrálskej hitparády

Hudobný album, ktorý vznikol výhradne z trilkovania, pískania a spievania ohrozených austrálskych vtákov, sa dostal do prvej päťky miestnej hudobnej hitparády Aria.

27.12.2021 20:00
debata

Nahrávka nazvaná Song of Disappearance (Piesne zmiznutia) prekonala okrem iného aj skupinu ABBA či takých vianočných favoritov, ako je Michael Bublé či Mariah Careyová.

DNA Britania neolit Čítajte aj Vedci pomocou DNA analýzy zostavili rodokmeň z neolitu

Album vytvorila mimovládna skupina ochrancov vtáctva BirdLife Australia a zostavila ho zo spevu 53 najohrozenejších austrálskych vtáčích druhov. Na albume boli využité predovšetkým nahrávky Davida Stewarta, ktorý sa nahrávaním zvukov austrálskych voľne žijúcich zvierat zaoberá už viac ako 30 rokov.

V niektorých prípadoch museli čakať dlhé hodiny v buši, aby sa mu podarilo nahrať jediný krátky trilok.

Keď sa album 3. decembra objavil na trhu, spustila sa na sociálnych sieťach kampaň s cieľom dostať vtáčie songy do hitparády – a podarilo sa. Nahrávka sa stala prvou svojho druhu, ktorá sa prebojovala do prvej päťky. Výťažok z predaja pôjde na ochranárske projekty BirdLife Australia.

dino embryo Čítajte aj V Číne objavili dokonale zachované dinosaurie embryo

V Austrálii teraz žije 1299 vtáčích druhov, z ktorých je každý šiesty ohrozený, ako vyplýva zo štúdie Univerzity Charlesa Darwina. Jednou z hlavných príčin sú podľa odborníkov klimatické zmeny.

Mohutné lesné požiare z rokov 2019 a 2020 zničili prirodzené prostredie mnohých vtáčích druhov a podľa odhadov organizácie BirdLife Australia sa po nich počet ohrozených druhov zvýšil až o štvrtinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #hitparáda #Vtáci #spev vtáka #trilkovanie