Archeológovia pri Amsterdame objavili pevnosť, odkiaľ sa Rimania chystali do Anglicka

Archeológovia na holandskom pobreží objavili asi dvetisíc rokov starú rozľahlú pevnosť, ktorú podľa nich postavili Rimania pri svojich snahách o dobytie Anglicka.

27.12.2021 18:02
debata
Foto: huisvanhilde.nl
velsen rimania rimska risa

Tábor pre niekoľko tisíc legionárov najskôr začal stavať cisár a vojvodca Caligula a po jeho smrti ju v roku 43 využil jeho nástupca Claudius ako základňu pre svoje úspešné ťaženie do Británie, píše The Guardian.

Donedávna sa odborníci domnievali, že vo Velsene boli dve menšie táboriská, ale až teraz došli na základe dôkazov k záveru, že išlo o jednu veľkú vojenskú pevnosť pre legionára, ktorá mala rozlohu najmenej 11 hektárov.

DNA Britania neolit Čítajte aj Vedci pomocou DNA analýzy zostavili rodokmeň z neolitu

Podľa výskumníkov bola rímska légia obsahujúca „niekoľko tisíc“ vojakov pripravených na boj umiestnená vo Velsene, asi 30 kilometrov od Amsterdamu, pri ústí rieky. Dôkazy ukazujú na to, že Velsen, latinsky Flevum, bol najsevernejšie položenou pevnosťou rímskej ríše. Bola vybudovaná, aby udržala na uzde germánsky kmeň Chaukov, zatiaľ čo sa Rimania chystali na inváziu, domnieva sa Arjen Bosman, ktorý stojí za najnovšími vedeckými závermi.

„Vieme iste, že Caligula bol v Holandsku, pretože na drevených sudoch s vínom sú vypálené iniciály cisára. Naznačuje to, že pochádzali z cisárskeho dvora,“ uviedol Bosman. „Caligula sem prišiel, aby sa pripravil na inváziu do Anglicka a dosiahol rovnaké vojenské úspechy ako Julius César. Chcel ju dobyť a obsadiť. Svoju víziu nemohol dokončiť, pretože bol v roku 41 zabitý a Claudius v roku 43 po ňom úlohu prevzal,“ vysvetlil odborník.

Diplopoda  mnohonozka vedci objav skamenelina Čítajte aj Vedci v Anglicku našli náhodou najväčšiu skamenelinu obrovskej prehistorickej mnohonôžky

Pri bráne do pevnosti archeológovia našli dosky, ktoré sa podarilo datovať do zimy medzi rokmi 42 a 43, teda tesne pred inváziou. Bosom uviedol, že keď sa o datácii dozvedel, doslova skákal od radosti.

Prvé dôkazy o rímskej pevnosti v severoholandskom Velsene objavili v roku 1945 školáci, ktorí našli črepy keramiky v opustenom nemeckom protitankovom zákope. Archeológovia tu potom po ďalších dôkazoch pátrali celé desaťročia. Oblasť sa v roku 1997 stala chránenou archeologickou lokalitou vďaka Bosmanovmu nálezu priekop, múrov a brán. Interpretácia dôkazov v posledných dňoch zmenila význam tejto oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #Rimania #legionári #pevnosť #Caligula