V Chorvátsku hrial pes vlastným telom 13 hodín zraneného horolezca

Pes chránil celých 13 hodín vlastným telom pred mrazom horolezca, ktorý sa na Nový rok zranil pri výstupe v chorvátskom pohorí Velebit.

04.01.2022 11:12
chorvatsko husky horska sluzba Foto:
debata (5)

Informovalo o tom srbské vydanie stanice s odvolaním sa na chorvátsku horskú službu. „Priateľstvo a láska medzi človekom a psom nepoznajú hranice,“ uviedla horská služba v popise zásahu, pri ktorom husky menom North viac ako päť hodín zahrieval na snehu vlastným telom muža so zlomenou nohou. Odmietal sa od neho odlúčiť aj potom, ako záchranári horolezca ďalších niekoľko hodín dopravovali do údolia.

Traja turisti a pes vyrazili v zimných podmienkach prvý deň tohto roku na 1757 metrov vysoký Vaganski vrh, najvyšší bod pohoria Velebit. „Jeden sa pošmykol a zišiel 150 metrov dole,“ povedal BBC náčelník chorvátskej horskej služby Josip Granić. „Narazil do kmeňa a zlomil si nohu na niekoľkých miestach.“

Northovi sa k nešťastníkovi ležiacemu na neprístupnom mieste podarilo dostať, na rozdiel od jeho druhov, ktorým v tom zabránili zľadovatené platne. Aspoň však boli schopní privolať pomoc.

Keď záchranári po viac ako siedmich hodinách spúšťali zraneného na nosidlách, pes ležal celý čas skrútený v klbku na svojom pánovi. Vstal až vtedy, keď muža v údolí naložili do sanitky. „Pacient nie je ohrozený na živote a podľa lekárov sa mu darí dobre,“ dodal Granić.

Na facebookovej stránke horskej služby teraz zviera aj záchranári žnú slová chvály. „Vám ľuďom aj tomuto skvelému psovi poklona až na zem,“ napísal jeden používateľ. „North je doma a všetkých pozdravuje. Odpočíva,“ napísala iná používateľka, najskôr z rodiny zraneného horolezca.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Chorvátsko #pes #horolezec #kopce