Chorvátski záchranári chvália psa, ktorý sa staral v horách o raneného pána

Chorvátski záchranári chvália psa, ktorý ochránil svojho zraneného majiteľa pred zamrznutím vysoko na zasneženej hore - v tme ho zahrieval 13 hodín, až kým sa o muža nepostarali zdravotníci.

06.01.2022 10:24
chorvatsko husky horska sluzba Foto:
debata

V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP. „Priateľstvo a láska medzi človekom a psom nepoznajú hranice,“ napísala v utorok na Twitteri chorvátska horská záchranná služba a pridala fotografiu psa, ako leží na svojom pánovi umiestnenom na nosidlách.

Nehoda sa stala na Nový rok večer 1. januára vo výške viac než 1700 metrov v pohorí Velebit, ktoré sa rozprestiera popri chorvátskom pobreží Jadranského mora. Záchranári uviedli, že muž a pes – aljašský malamut menom North – sa pošmykli a spadli približne o 150 metrov nižšie.

chorvatsko husky horska sluzba Čítajte aj V Chorvátsku hrial pes vlastným telom 13 hodín zraneného horolezca

Turista utrpel vážne zranenie nohy, ale jeho pes vyviazol bez ujmy. Svoje telesné teplo využil na zahrievanie pána, pretože teploty s príchodom noci výrazne klesli a záchranári mali problémy dostať sa k dvojici.

„North si ľahol tesne k mužovi a zohrieval ho vlastným telom,“ napísala na sociálnej sieti Twitter záchranná služba. „Jeho vernosť nezoslabla, ani keď prišli záchranári – bol jedným z nás, strážil muža 13 hodín,“ uvádzalo sa v príspevku.

Záchranári dodali, že nočná operácia bola obzvlášť ťažká pre sneh, ľad a zlomené konáre stromov, ktoré blokovali prístup na miesto.

Intenzita-sucha mapa Čítajte aj Globálne a na 10 dní: České predpovede sucha pokrývajú celú Zem

Na akcii sa zúčastnila 27-členná skupina záchranárov. K dvojici sa dostali okolo polnoci a turistu odovzdali zdravotníkom v utorok okolo 08.00 h. „Tento príklad nás všetkých môže naučiť, ako sa máme starať jeden o druhého,“ uviedli záchranári.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #pes #horolezec #úraz