Prírodovedci pomenovali strom objavený v Kamerune po Leonardovi DiCapriovi

Nový druh tropického stromu objavený v pralese Ebo v Kamerune ponesie meno vzdávajúce hold americkému hercovi Leonardovi DiCapriovi za jeho podporu boja proti ťažbe dreva v pralese.

07.01.2022 15:54
strom di caprio Foto:
debata (1)

Vedci z britskej Kráľovskej botanickej záhrady Kew štvormetrový strom s trsmi veľkých, lesklých, jasne žltozelených kvetov na kmeni pomenovali Uvariopsis dicaprio. Záhrada o tom informovala v tlačovej správe, podrobnosti o rastline vyšli v odbornom časopise PeerJ.

Vedci sa rozhodli pomenovať nový strom na počesť DiCapria po tom, ako sa vo februári 2020 na sociálnych sieťach spolu s organizáciou Re:wild zasadil o zrušenie koncesie na ťažbu dreva v pralese Ebo. V auguste 2020 o zrušení ťažby rozhodol kamerunský prezident. Les Ebo je domovom niekoľkých domorodých komunít, jediných známych šimpanzov na svete, ktoré lúskajú orechy a lovia termity, divokej zveri a mnohých druhov ohrozených rastlín.

„Veľmi si vážime pomoc, ktorú nám Leo poskytol v minuloročnej kampani za ochranu Ebo, takže nám prišlo vhodné uctiť si ho týmto spôsobom a pomenovať po ňom druh, ktorý je jedinečný iba pre tento les,“ uviedol Martin Cheek, vedúci výskumu v Kew. „Ak by sa v lese začalo ťažiť, pravdepodobne by sme o tento druh prišli kvôli ťažbe dreva alebo neskôr pri vypaľovaní porastu kvôli poľnohospodárstvu, ktoré po ťažbe spravidla nasleduje.“

Záhrada Kew vlani pomenovala celkom 205 nových rastlín, Uvariopsis dicaprio bola prvá v tomto roku. Podľa vedcov je pridelenie mien dôležité pre lepšiu ochranu rastlín, mnohé z nich sú už teraz kriticky ohrozené alebo vyhynuté. Ku kriticky ohrozeným patrí aj Uvariopsis dicaprio, ktorý objavila vedkyňa Lorna MacKinnonová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #príroda #vedci #Leonardo DiCaprio #strom #tropický strom