Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia

Psy dokážu rozlíšiť jazyk, v ktorom boli vycvičení, od neznámej reči. V štúdii, ktorú vydal časopis NeuroImage, to uvádza tím vedcov z Univerzity Loránda Eötvösa v Budapešti.

09.01.2022 06:00
pes Foto:
debata

Vedci sledovali aktivitu mozgu osemnástich psov, keď im predčítali pasáže z Malého princa v dvoch odlišných jazykoch, informovala agentúra EFE.

Vedkyňa Laura Cuaya dostala nápad na výskum, keď sa kvôli práci presťahovala z Mexika do Budapešti. Do maďarského hlavného mesta ju sprevádzal aj jej pes Kun-Kun. „Zaujímalo ma, či si Kun-Kun uvedomuje, že ľudia v Budapešti hovoria odlišným jazykom,“ povedala.

strom di caprio Čítajte aj Prírodovedci pomenovali strom objavený v Kamerune po Leonardovi DiCapriovi

Vedci zaradili do experimentu osemnásť psov vrátane Kun-Kuna. Predčítali im pasáže z Malého princa v španielčine a maďarčine. V jednom jazyku bol pes ako šteňa vycvičený a s druhým dovtedy takmer neprišiel do kontaktu. Vedci súčasne sledovali aktivitu mozgu týchto psov. V štúdii následne uviedli, že sa prvýkrát podarilo preukázať, že psy vnímajú inak známy a neznámy jazyk.

„Každý jazyk sa vyznačuje tým, že má nejaké pravidelnosti vo zvuku. Naše poznatky napovedajú, že psy počas života s ľuďmi vnímajú pravidelnosti jazyka, ktorému sú vystavené,“ uviedol bádateľ Raúl Hernández-Pérez. Podľa ďalšieho bádateľa Attilu Andicsa si psy mohli túto schopnosť evolučne vyvinúť vďaka dlhému spolužitiu s človekom.

chorvatsko husky horska sluzba Čítajte aj Chorvátski záchranári chvália psa, ktorý sa staral v horách o raneného pána

Vedci tiež sledovali aktivity psích mozgov, keď im predčítali pasáže z knihy a keď im čítali úplne nezmyselný text, ktorého zvuk bol „výrazne neprirodzený“. Aj v tomto prípade bola odozva odlišná. Podľa Hernándeza-Péreza tak psy preukázali podobnú schopnosť ako ľudia – rozoznať reč od zvukov, ktoré nie sú rečou. „Fungovanie tejto schopnosti rozoznať reč môže byť ale odlišné od ľudského vnímania reči,“ dodal vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #štúdia #vedci #pes #výskum #cudzí jazyk #reč