Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

Nedávno zverejnená štúdia amerických vedcov naznačuje, že jeleník bielochvostý (Odocoileus virginianus) je "veľmi náchylný" na nakazenie sa novým druhom koronavírusu.

10.01.2022 06:00
jelen Foto:
debata (9)

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že takéto zistenie by mohlo predznamenávať ďalšie potenciálne problémy súvisiace s pandémiou.

strom di caprio Čítajte aj Prírodovedci pomenovali strom objavený v Kamerune po Leonardovi DiCapriovi

Vedci vo vzorkách odobratých začiatkom vlaňajška 360 jeleníkom bielochvostým v deviatich rôznych oblastiach na severovýchode amerického štátu Ohio objavili šesť prípadov, keď sa koronavírus na tieto zvieratá preniesol z človeka. Popisujú to v štúdii zverejnenej v internetovej verzii časopisu Nature.

Vzorky boli odobraté v januári až marci 2021, teda v čase, keď v Spojených štátoch prudko narastal počet nakazených. Štúdia tiež odhalila, že asi tretina z testovaných jeleňov bola buď koronavírusom SARS CoV-2 práve nakazená, alebo nákazu krátko predtým prekonala.

chorvatsko husky horska sluzba Čítajte aj Chorvátski záchranári chvália psa, ktorý sa staral v horách o raneného pána

„Naše zistenie, že jeleníky bielochvosté sú novým koronavírusom často infikované, vyvoláva závažné otázky o budúcej trajektórii SARS-CoV-2,“ uvádza sa v štúdii.

Spätný prenos nákazy z týchto zvierat na ľudí zistený nebol, spozorovaný však bol „pravdepodobný prenos vírusu z jeleňa na jeleňa“. Zistenia tak podľa vedcov dokazujú, že SARS-CoV-2 má schopnosť šíriť sa vo voľnej prírode, čo potenciálne otvára cestu k jeho ďalšej evolúcii; možnej budúcej tvorbe nových variantov a ich prípadného prenosu na iné voľne žijúce zvieratá či aj spätne na ľudí.

pes Čítajte aj Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia
9 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #výskum #jeleň #koronavírus #Covid-19