Štúdia spája kontakt s prírodou v mestách s menšou mierou osamelosti

Kontakt s prírodnými prvkami v mestách výrazne pomáha proti pocitu osamelosti. Naznačujú to výsledky bádania britského tímu vedcov, v odbornom časopise Scientific Reports.

11.01.2022 06:00
rodina zima prechádzka Foto:
prechadzka rodina zima
debata

Podľa autorov výskumu majú pozitívny účinok aj väzby na ľudí v okolí, avšak davy ľudí a vysoká hustota zaľudnenia osamelosť skôr posilňujú.

Štúdia predstavuje prvý pokus objasniť súvislosť medzi osamelosťou a prostredím, v ktorom sa človek nachádza, uvádza The Guardian. Tím z verejnej vysokej školy King's College London pritom svoje závery stavia na údajoch, ktoré niekoľko stoviek účastníkov z celého sveta hlásilo v reálnom čase cez mobilnú aplikáciu. V nej ľudia v náhodných momentoch vypĺňali hodnotenie s otázkami ako „Zdá sa vám miesto, kde sa práve nachádzate, preľudnené?“ alebo „Počujete v tejto chvíli vtáky?“.

jelen Čítajte aj Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

„Zvýšené preľudnenie a hustota obyvateľstva boli spojené s vyššími mierami osamelosti,“ uvádzajú výskumníci. Chvíle, keď ľudia videli stromy, oblohu či nejaké vodné teleso alebo počuli vtáky, boli naopak spojené s 28-percentným poklesom pravdepodobnosti, že sa človek bude cítiť osamelý. Pocit spolupatričnosti s ľuďmi v okolí údajne riziko osamelosti znižovalo asi o pätinu, pričom pri súčasnom kontakte s prírodou bol pozorovaný pozitívny účinok ešte o 18 percent silnejší.

„Pozitívna väzba medzi sociálnou inkluzivitou a nižšími mierami osamelosti bola zreteľnejšia, keď boli účastníci v kontakte s prírodou, čo nasvedčuje súhre medzi sociálnym a fyzickým prostredím vo vzťahu k osamelosti,“ mienia autori štúdie.

lateral sclerosis enzým Čítajte aj Ochorenie ALS je podľa vedcov spôsobované nedostatkom istého enzýmu

Pocity osamelosti pritom označujú za zásadný problém verejného zdravia, ktorý môže zvýšiť riziko úmrtia viac ako znečistenia vzduchu, obezita alebo nadmerné pitie alkoholu.

Denník The Guardian podotýka, že pozitívne účinky pobytu v prírode na zdravie človeka sú už pomerne preskúmaným fenoménom, nová štúdia však podľa autorov spochybňuje tradičný pohľad na mestá ako miesta, ktoré sú vždy pre duševné zdravie škodlivé. Tím z King's College London sa domnieva, že prírodné prvky v mestách môžu posilňovať vzťah obyvateľov k daným lokalitám, ako aj poskytovať príležitosti na stretávanie.

Očkovanie / Koronavírus / Covid / Čítajte aj Proti covidu bude potrebná každoročná imunizácia, tvrdí imunologička

„Obzvlášť v husto zaľudnených mestách by mali byť zavedené špecifické opatrenia, ktoré by zvyšovali sociálnu inklúziu a kontakt s prírodou a zároveň obmedzovali preľudnenie,“ odporúča vo svojom článku.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #vedci #osamelosť #výskum #mesto #človek #pocit osamelosti