Tulene leopardie jedia žraloky, zistili novozélandskí vedci

Tulene leopardie jedia žraloky. K prekvapivému objavu dospeli vedci po preskúmaní zvyškov trusu a jaziev na telách týchto morských cicavcov v novozélandských vodách. Jazvy podľa výskumníkov svedčia o boji zvierat so žralokmi, čo nasvedčuje tomu, že nepojedajú len ich zdochliny. Tulene leopardie sú známi predátori, ktorí sa živia napríklad tučniakmi, ale doteraz sa nevedelo, že lovia aj žraloky, poznamenal The Guardian.

16.01.2022 06:00
tulen leopardi Foto:
debata (7)

„Boli sme ohromení, keď sme zistili, že žraloky sú na ich jedálničku,“ uviedla Krista van der Lindeová z novozélandskej organizácie leopardseals.org, ktorá štúdiu viedla. Nie je si však istá, prečo sa tieto zvieratá zameriavajú práve na žraloky, vzhľadom na to, aký riskantný je ich lov. „Na žralokoch môže byť niečo nutrične výživné, čo ich robí žiaducimi, môžu byť niečo ako pochúťka,“ domnieva sa van der Lindeová.

pes Čítajte aj Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia

Tulene leopardie, ktoré priplávajú k novozélandským brehom, pochádzajú z Antarktídy. V novozélandských vodách sa vyskytujú čoraz častejšie a výskumníci sa snažia zistiť, či je to nový jav, alebo či častejšie hlásenia o výskyte týchto zvierat vzbudzujú len ilúziu o ich väčšom množstve.

Van der Lindeová sa tiež zaoberá otázkou, či tulene ženie k Novému Zélandu tamojšiu väčšiu pestrosť dostupnej stravy a či klimatické zmeny nenarušujú zdroje potravy ďalej na juh od ostrovnej krajiny. Bádatelia sa snažia rozlúštiť aj to, či tulene leopardie jedli žraločie mäso vždy, alebo je to ich nový zvyk.

jelen Čítajte aj Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

„Zatiaľ to tak trochu naznačuje, že tulene sú oportunistickí predátori, ktorí prichádzajú na Nový Zéland a hodujú na všetkom, čo im príde pod čeľusť,“ domnieva sa vedkyňa, podľa ktorej je veľmi vzácne vidieť, ako sa dravci živia inými predátormi. Tento jav by mohol mať časom vplyv na potravinový reťazec. „Ak sa bude počet tuleňov leopardích naďalej zvyšovať a to potom ovplyvní populáciu žralokov, tak naozaj nevieme, aký to bude mať vplyv,“ uviedla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #more #vedci #štúdium #výskum #Antarktída #žralok #tuleň