Kozmické žiarenie by mohlo odhaliť tajomstvo hrobky pri terakotovej armáde

Viac ako 2000 rokov strážila tajomstvo mauzólea prvého čínskeho cisára Čchin Š'-chuanga jeho terakotová armáda. Vďaka najmodernejšej technológii využívajúcej kozmické žiarenie by archeológovia mohli čoskoro odhaliť, aké poklady boli pochované spoločne s týmto vládcom.

17.01.2022 06:00
debata

Obrovské pohrebisko, ktoré sa nachádza v meste Si-an na severozápade krajiny, sa rozkladá na ploche takmer sedemdesiatkrát väčšej ako takzvané Zakázané mesto. Jeho budovanie trvalo takmer štyri desaťročia, pracovali na ňom stovky tisíc robotníkov, ale nikdy nebolo úplne archeologicky odkryté. V rozsiahlej nekropole sa nachádza terakotová armáda, čo sú tisíce sôch zobrazujúcich Čchinovu armádu postavenú, aby chránila cisára v posmrtnom živote.

lateral sclerosis enzým Čítajte aj Ochorenie ALS je podľa vedcov spôsobované nedostatkom istého enzýmu

Peking už pred časom povedal, že nedovolí vykopať vnútorné komnaty pamiatky patriace na zoznam svetového dedičstva UNESCO, pokiaľ nebude môcť zaručiť riadnu ochranu artefaktov. Čínska vláda už dlho horekuje nad stratou pôvodných živých farieb terakotových bojovníkov po ich prvom vykopaní v 70. rokoch minulého storočia, v dôsledku ktorého boli vystavené pôsobeniu vplyvov atmosféry.

Komora, v ktorej sa nachádza rakva s Čchin Š'-chuangom zrejme zostáva aj po viac ako dvoch tisícročiach neporušená. A vedci navrhujú využitie subatomárnych častíc (teda častíc menších ako atóm) zvaných mióny na zmapovanie vnútrajšku tejto podzemnej komory.

Heinrich Schliemann Čítajte aj Schliemann objavil Tróju aj poklad. Kráľovi Priamovi však nepatril

Mióny vznikajú pri zrážaní kozmického žiarenia s atómami v zemskej atmosfére. Rovnako ako röntgenové žiarenie sú absorbované silnými a hustými objektmi, ale prechádzajú ľahšími materiálmi. Archeológovia môžu pomocou miónových detektorov mapovať štruktúry a vyhľadávať miesta pre vykopávky pochovaných pamiatok. Už skôr ich využili pri skúmaní pyramíd, vulkánov a jaskýň.

„Čína má ako starobylá civilizácia s dlhou históriou veľké množstvo kultúrnych pamiatok, ktoré potrebujú archeologický výskum,“ hovoria vedci z Pekinskej pedagogickej univerzity (BNU). „Pre neinvazívne odhaľovanie vnútornej štruktúry niektorých veľkých artefaktov, ako sú cisárske hrobky, majú tradičné geofyzikálne metódy používané v archeológii určité obmedzenia,“ konštatujú. „Využitie snímania absorpcie miónov v archeologickej oblasti môže byť dôležitým doplnkom tradičných geofyzikálnych metód,“ verí.

Skupina vedcov použila existujúce archeologické dáta a skúšobne vybudovala a zakopala modely pohrebnej komory. Pod ne ukryla dva detektory. „Predbežné výsledky dokazujú uskutočniteľnosť snímania absorpcie miónov pre podzemnú komoru v mauzóleu prvého cisára (dynastie) Čchin,“ píše sa v správe výskumníkov.

zem Čítajte aj Veda 2021: Ľudstvo sa "dotklo" Slnka, vedci objavili gén, ktorý možno zastaví rakovinu, transplantovali umelé srdce...

Ti-kchun Jang z Južnej vedecko-technologickej univerzity v Šen-čene povedal denníku South China Morning Post, že projekt je uskutočniteľný. "Miónový detektor, ktorý sme postavili a používali pri terénnych prácach, je taký malý, že ho môže nosiť aj dieťa. Detektory podľa neho musia byť umiestnené v patričnej hĺbke bez toho, aby poškodili artefakty nad nimi. Získanie dostatku dát na analýzu však podľa neho bude trvať dlho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mauzóleum #Terakotová armáda #kozmické žiarenie