Vedecký tím chce pomocou röntgenu rozlúštiť tajomstvo palermských detských múmií

V katakombách pod sicílskym Palermom sa nachádza vyše tisíc múmií a kostier vrátane pozostatkov najmenej 163 detí. Zistiť, ako tieto deti žili a ako zomreli, sa pomocou röntgenu pokúsi medzinárodný vedecký tím.

19.01.2022 06:00
debata

„Predchádzajúce bádania sa v prvom rade sústredili na dospelých, zatiaľ čo deti boli z veľkej časti prehliadané,“ uviedol výskumný tím na čele s archeologičkou Kirsty Squiresovou z anglickej Staffordshirskej univerzity. Pozornosti sa dostalo len mumifikovaným pozostatkom, ktoré zomreli na zápal pľúc týždeň pred svojimi druhými narodeninami v roku 1920.

covid DNA Čítajte aj Vedci extrahovali ľudskú DNA z hníd vo vlasoch prehistorických múmií

Katakomby kapucínskych mníchov obsahujú 1284 mumifiko­vaných tiel a ďalších pozostatkov, čo z nich robí najväčšiu zbierku múmií v Európe. Zatiaľ čo z niektorých detských tiel ostali už len kosti, ďalšie sa zachovali v takom dobrom stave, že deti vyzerajú, akoby len spali.

Dvojročný výskum sa sústredí na pozostatky detí, ktoré zomreli medzi rokmi 1787 a 1880, a z počiatku aj na 41 tiel, ktoré sú uložené v takzvanej detskej kaplnke. Odborníci nepoznajú identitu, príčinu smrti alebo anamnézu žiadneho z detí – ceduľky, ktoré pri sebe majú pripevnené iné múmie, sa u týchto už dávno rozpadli.

Výskumníci dúfajú, že sa im podarí zistiť viac o živote a smrti zomrelých za pomoci kombinácie anatomických nálezov a archívnych záznamov. K dispozícii majú aj dve knihy s menami a rokmi úmrtia. Tím chce s prácou na mieste začať už v priebehu januára. „Vezmeme si so sebou prenosný röntgen a vytvoríme stovky snímok detí z rôznych uhlov,“ uviedla Squiresová.

„Dúfame, že sa lepšie zoznámime s ich vývojom, zdravím a identitou a porovnáme biologické zistenia s viacerými kultúrnymi záležitosťami: ako boli jednotlivci mumifikovaní a aké oblečenie na sebe majú,“ dodala vedkyňa.

zem Čítajte aj Veda 2021: Ľudstvo sa "dotklo" Slnka, vedci objavili gén, ktorý možno zastaví rakovinu, transplantovali umelé srdce...

Katakomby, ktoré predtým slúžili pre zosnulých mníchov rádu kapucínov, sú teraz trochu morbídnou, ale populárnou turistickou atrakciou. Mnísi tu v druhej polovici 16. storočia vytvorili masový hrob pre svojich zosnulých, po jeho naplnení ale začali so stavbou prvých katakomb. Keď však prišlo na premiestnenie mŕtvych, mníchov prekvapilo, že časť tiel sa pôsobením prírodných vplyvov mumifikovala.

Považovali to za vôľu božiu, a telá preto vystavili ako relikvie. V roku 1787 zverejnili list, podľa ktorého mohol byť v katakombách po smrti uchovaný ktokoľvek z celého regiónu vrátane detí.

pes Čítajte aj Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #veda #vedci #výskum #Palermo #rontgen #múmie