Orangutanie matky sú trpezlivé, ale nie donekonečna

Samice orangutanov sú trpezlivé matky a ich mláďatá na rozdiel od detí neodvrávajú a nezlostia sa. Matka ich učí ako získať potravu, ale väčšinou sa s potomkom o tú svoju podelí. Keď však dospeje k názoru, že ide o ľahko získateľný pokrm a potomok je dosť starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.

21.01.2022 06:00
orangután, samica, mláda Foto:
debata (2)

O výskume orangutanov na Sumatre napísal denník The New York Times. Malé orangutany sú podobné deťom – roztomilé a milé. Keď ale matka povie nie, na rozdiel od detí sa nehnevajú. Matky ich učia taktiku získavania potravy a prispôsobujú výučbu veku mláďaťa a technike, ktorá je v danom prípade potrebná. Vedia presne, kedy je potomok dosť starý na to, aby si pomohol sám.

Štúdia zverejnená v časopise Scientific Reports je založená na pozorovaní 21 mláďat žijúcich s matkami v lesoch na západnom pobreží indonézskej provincie Aceh. Popísaných je 1390 prípadov, keď mláďa chcelo od matky jedlo a väčšinou si ho vzalo z jej rúk. Matky väčšinou v takom prípade ani nemrknú okom, avšak nie donekonečna.

tulen leopardi Čítajte aj Tulene leopardie jedia žraloky, zistili novozélandskí vedci

„Nikto zatiaľ nezhromaždil toľko poznatkov o orangutanoch na Sumatre. Ľudia sa veľmi nezaoberali tým, ako sa malí primáti učia, čo jesť,“ povedal profesor antropológie na Yaleovej univerzite David P. Watts, ktorý má za sebou publikácie o správaní primátov, ale tejto štúdie sa nezúčastnil.

Orangutanie mláďatá zostávajú u matky osem až deväť rokov, čo je dlhšie ako u ostatných cicavcov s výnimkou človeka. Nemárnia čas, musia sa naučiť, ako nájsť alebo spracovať až 200 požívatín. Listy alebo kvety sa dajú získať ľahko a jedia sa hneď. Ale v prípade ovocia, ktoré tvorí veľkú časť orangutanieho jedálnička, je to zložitejšie. Musia vedieť kedy je zrelé, ktorá časť sa je a ako sa k nemu dostať.

A niekedy je potrebný nástroj, napríklad keď ide o med – tam je potrebná tyčinka a šikovnosť. V ôsmich rokoch orangutany ovládajú základy toho, ako si obstarať potravu, v 12 aj zložitejšie finesy.

pes Čítajte aj Psy dokážu rozoznávať rôzne ľudské jazyky, tvrdí štúdia

Vedci zistili, že čím je mláďa staršie a čím ľahšie je jedlo získateľné, tým menej sú matky ochotné sa o sústo deliť. Malým mláďatám povolia zjesť čokoľvek, starším to tolerujú, keď ide o ťažšie získateľnú potravu. Keď sa ale mláďa snaží vziať si od nej kvety, ktoré sú všade okolo, matka sa nepodelí. Naopak o mäso malých primátov, veveričiek alebo cibetiek, ktoré orangutany občas ulovia, sa podelia s mláďaťom akokoľvek starým.

Orangutanie matky sú zhovievavé. Keď sa nechcú o niečo podeliť, jednoducho sa otočia chrbtom alebo zaujmú pozíciu, v ktorej mláďa na jedlo nedosiahne. Nekričí sa, nefackuje, nerobí sa z toho žiadna dráma.

chorvatsko husky horska sluzba Čítajte aj Chorvátski záchranári chvália psa, ktorý sa staral v horách o raneného pána

„Orangutani a aj ľudia svoje správanie prispôsobujú potrebám potomkov, u ľudí sú aktívni dospelí, u orangutanov vychádza iniciatíva od mláďat, musia o jeho požiadať,“ povedala Caroline Schupplioá, ktorá štúdiu viedla. Deti sú obklopené nielen rodičmi, ale aj učiteľmi a širšou rodinou, takže sa učia v celom systéme a veciam, o ktorých nemajú tušenie a nemôžu sa o ne aktívne usilovať. U orangutanov je to jednoduchšie.

Nikto zatiaľ netuší, či sú niektoré orangutanie matky lepšie učiteľky ako iné. „Učí sa mláďa rýchlejšie, keď sa matka podelí o viac? Sú niektoré mláďatá rýchlejší žiaci? To nevieme, na to nemáme zodpovedajúce údaje,“ povedala Shuppliová, ktorá sa snaží neprirovnávať správanie orangutanov k ľudskému, čo pri výskume primátov často hrozí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trpezlivosť #štúdia #matka #výskum #orangutan #mláďa #potrava